У харківських лісах запроваджено спільне патрулювання

Promo
11.04.2024 16:30 Суспільство
Фото: Слобідський край Фото: Слобідський край

Інформація про результати спільного патрулювання лісових насаджень Харківської та Полтавської областей та участь Північно-Східного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства у перевірках інших лісокористувачів.

 

З метою запобігання порушенням у сфері лісового законодавства, на виконання доручення Державного агентства лісових ресурсів України, працівниками Північно-Східного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства спільно з лісовою охороною філій Слобожанського лісового офісу, ДП «Вовчанський лісгосп», ДП «Ізюмський лісгосп» та ДП «Куп’янський лісгосп» організовано патрулювання лісових насаджень Харківської та Полтавської областей.

З початку 2024 року проведено 50 спільних заходів, в ході яких виявлено 53 випадки порушень лісового законодавства, в т. ч. 37 випадків незаконних порубів, об’єм яких склав 70 кубічних метрів деревини. Порушниками заподіяно шкоди на 650 тис. грн. На громадян, які здійснили адміністративні правопорушення, накладено 18 тис. грн штрафів. По 15 випадках матеріали передано до правоохоронних органів для притягнення винних до кримінальної відповідальності. 

Одночасно з патрулюванням лісових насаджень, наданих у постійне користування підприємствам Державного агентства лісових ресурсів України, в межах маршрутів патрулювання приділяється увага насадженням інших лісокористувачів.

21 лютого 2024 року під час здійснення спільного патрулювання лісових насаджень філії «Жовтневе лісове господарство» ДП «Ліси України» в лісових насадженнях, які межують з Водолазьким лісництвом та знаходяться у межах території Нововодолазької селищної територіальної громади, було виявлено значний незаконний поруб. Для вжиття заходів реагування Управлінням відповідна інформація була направлена до Громади та правоохоронних органів.

Окрім того, з метою профілактики та своєчасного виявлення порушень лісового законодавства налагоджена взаємодія з правоохоронними органами та Держекоінспекцією. Так, наразі у взаємодії з Державною екологічною інспекцією у Харківській області працівники Управління надають всебічну допомогу правоохоронним органам Харківської області в частині надання консультацій та висновків щодо дотримання вимог чинного законодавства при проведенні лісогосподарських заходів у лісових насадженнях Державного біотехнологічного університету.

Співпраця Північно-Східного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства з правоохоронними органами з питань охорони лісів від незаконних рубок та інших порушень лісового законодавства триває.