У Харківській області горять ліси: причини займання

03.09.2024 18:25 Суспільство
Фото: ілюстративне Фото: ілюстративне

Через ворожі обстріли у Харківській області горять ліси. Другу добу у філії «Зміївське лісове господарство» ліквідовують масштабну лісову пожежу. 

Як розповіла кореспондентці медіа «Слобідський край» фахівчиня зі зв’язків із громадськістю Слобожанського лісового офісу Лілія Гнатенко, вогонь виник внаслідок обстрілу рашистами суміжного лісгоспу – ДП «Скрипаївське НДЛГ». Охопивши територію Скрипаївського заказника, полум’я швидко перекинулося на сусіднє Задонецьке лісництво. Сильний вітер також спричинив часткову верхову пожежу. Наразі займання вдалось локалізувати на площі 32 га. Ліквідація пожежі триває.

Також від ворожих обстрілів постраждав і ліс у філії «Гутянське лісове господарство». Дерева горіли на площі 0,05 га – вогонь оперативно локалізували і швидко загасили.

Ще одна пожежа спалахнула у філії «Жовтневе лісове господарство» Золочівського лісництва, її площа склала 2 гектари. Попри мінну небезпеку, вогонь вдалося загасити, не давши можливості полум’ю перекинутись на більшу відстань.

Філії Слобожанського лісового офісу докладають максимальних зусиль, аби своєчасно ліквідувати такі пожежі. Як зазначила Лілія Гнатенко, вогнеборці з лісництв рятують українські ліси попри всю складність та небезпеку. 

Нагадаємо, у зв’язку з надзвичайно сухою та спекотною погодою, в лісах Харківщини та Полтавщини оголошений найвищий – 5 рівень пожежної небезпеки. За таких умов відвідувати ліси заборонено: під час спеки ймовірність виникнення та поширення вогню зростає.