У Харківській області НСЗУ перевірила шість лікарень: які результати

11.07.2024 10:27 Суспільство
Фото ілюстративне Фото ілюстративне

Національна служба здоров’я України провела моніторинг у 6 медзакладах з Харківської області за Програмою медичних гарантій.

Про це медіа «Слобідський край» повідомили у пресслужбі НСЗУ.

«Моніторинг НСЗУ спрямований на порятунок життя та здоровʼя. Пацієнти повинні отримувати допомогу в повному обсязі, зокрема ті, хто потрапляє до медзакладів з інфарктами та інсультами, адже ціна помилки тут дуже висока. При лікуванні інсультів мають вчасно застосовуватися тромболітики, які допомагають значно полегшити наслідки хвороби та реабілітацію, покращити якість життя пацієнтів. На жаль, ще є заклади, в яких застосування тромболітичної терапії поки що на низькому рівні, і ми працюємо над тим, щоб змінити цю тенденцію на краще», – говорить голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак.

До планового документального моніторингу у першому півріччі 2024 року потрапили шість медзакладів з Харківської області:

  • Центральна міська лікарня Піщанської Богоматері у місті Ізюм;
  • Чугуївська центральна лікарня ім. М. І. Кононенка;
  • Дергачівська центральна лікарня;
  • АТ «Укрзалізниця» (Харківська клінічна лікарня на залізничному транспорті № 1);
  • Міська клінічна лікарня швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. проф. О. І. Мещанінова у місті Харків;
  • Мерефʼянська центральна районна лікарня.

Автоматичний моніторинг за пакетом «Медична допомога при пологах» показав, що в медзакладах, законтрактованих за цим пакетом на Харківщині, дотримуються правильного маршруту пацієнтки під час надання допомоги при передчасних пологах.

Водночас автоматичний моніторинг виявив низький рівень проведення тромболітичної терапії при наданні медичної допомоги при інсультах у Міській клінічній багатопрофільній лікарні № 25 Харкова та Дергачівській центральній лікарні. За 2023 рік у Міській лікарні № 25 тромболітики не застосовували жодного разу, у 2024 році – тільки раз. У Дергачівській лікарні у 2023 році відсоток проведення тромболітичної терапії становить 2,31 %, у 2024 році – 2,13 %.

Очільниця НСЗУ також додала, що для закладів у зоні бойових дій у Програмі медичних гарантій передбачено підтримуючий пакет «Готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню, яке перебуває на території, де ведуться бойові дії». Він дозволяє отримувати стабільне фінансування для роботи – зокрема, для виплати заробітних плат лікарям та закупівлі ліків. У Харківській області з Національною службою здоровʼя за цим пакетом законтрактований 21 медичний заклад.

Нагадаємо, у Близнюках Лозівського району буде збудована споруда цивільного захисту. Вона розміщуватиметься під землею на території місцевої лікарні. Укриття розраховане на 400 осіб. У ньому передбачені операційна кімната, палати інтенсивної терапії, кабінети лікарів.

Загалом безпечні укриття обладнають у Близнюківській, Зміївській, Золочівській лікарнях та двох лікарнях міста Харків: № 17 та Харківській лікарні швидкої невідкладної медичної допомоги.

Оперативні новини читайте в нашому Telegram