У Харкові створили call-центр з питань мобілізації та призову на військову службу

18.03.2023 15:15 Суспільство
Фото: АрміяInform Фото: АрміяInform

Нещодавно у місті Харків було створено call-центр, де всіх охочих консультують з питань призову на військову службу, інформування про особливості служби в тій чи іншій військовій частині, сприяння зі збором необхідних документів та проходженням медкомісії.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на АрміяInform.

Сall-центр було започатковано з ініціативи Харківського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ОТЦК та СП), проте ідею його створення підтримало і керівництво ОВА. Технічною ж стороною взялися опікуватися співробітники одного з операторів мобільного зв’язку.

Як розповів начальник Харківського ОТЦК та СП полковник Володимир Арап, усе почалося в одному з районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Там з питань про хід мобілізації місцевим офіцерам вирішили допомогти відомий блогер та ІТ-фахівець. У соцмережах вони організували поширення корисної для потенційних армійців інформації, а також зробили невеликий call-центр у межах району.

«Результати не забарилися — до нас почали звертатися люди. Тому ми звернулися до керівництва ОВА з проханням допомогти зі створенням чогось подібного, але вже на обласному рівні», — зазначив Володимир Арап.

Наразі офіс налічує кілька фахівців, які спілкуються з відвідувачами, та операторів call-центру.

«Головними нашими завданнями є надання консультацій з питань призову на військову службу, інформування про особливості служби в тій чи іншій військовій частині, сприяння зі збором необхідних документів та проходженням медкомісії, — розповів Андрій Грибанов, керівник офісу. — Кажучи простими словами, ми супроводжуємо патріота України від першого телефонного дзвінка і аж до його першого кроку по території військової частини, де він служитиме».

І додав, що в розпорядженні його колег є база вакантних посад військових частин ЗСУ та НГУ, розташованих у Харкові та Харківській області. Окрім того, він контактує з усіма РТЦК та СП з питань проведення мобілізації.

call-центр, Харків

«Перед тим, як запропонувати конкретну посаду відвідувачу, ми дізнаємось про його вік, освіту, військово-облікову спеціальність та досвід трудової діяльності. Звівши докупи всі ці дані, починаємо шукати найкращі варіанти, де людина змогла б принести користь своїй державі», — пояснив Андрій Грибанов.

За словами керівника офісу, на відміну від роботи терцентрів комплектування та соцпідтримки, вони не виписують повісток.

«Здебільшого лише консультуємо українців з питань військової служби. Такий підхід до справи подобається майбутнім призовникам — вони отримують від нас вичерпну інформацію, вивчають наші пропозиції, а потім роблять правильний вибір. Ми відкриті та прозорі у своїй роботі», — додав він.

Одна з операторів call-центру офісу Оксана розповіла, що зазвичай протягом дня приймає до 120 дзвінків.

«Ми завжди маємо бути ввічливими з абонентами. Всі питання ретельно фіксуються та опрацьовуються. Якщо людина підходить для служби в армії, то запрошуємо до себе на співбесіду чи допомагаємо з контактами її районного ТЦК та СП. Доволі часто дзвонять люди віком 60+. А буквально вчора зателефонував 91-річний військовий пенсіонер з претензіями, що його не беруть служити. Якби можна було призивати після 60-ти, то ми вже цілий батальйон відправили б до війська», — жартує жінка.

call-центр у Харкові, 2023

Загалом з моменту відкриття до фахівців офісу зателефонувало вже близько 2000 людей. За словами Андрія Грибанова, третину від усіх дзвінків роблять громадяни віком до 55 років, ще третину — люди старшого віку, решту — діючі військові, пенсіонери за віком та навіть діти.

«За перші три тижні нашої роботи декілька десятків захисників уже служать у ЗСУ чи НГУ і ще стільки ж перебувають на фінішній прямій призову», — зазначив він.

Як повідомило командування Харківського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, роботою офісу вже зацікавилися в інших містах та регіонах України.

Більш детальну інформацію щодо проходження військової служби можна отримати в call-центрі офісу сприяння обороноздатності країни за номером: 0-800-300-441

call-центр офісу сприяння обороноздатності країни, Харків

Більше новин Харків читайте на нашому сайті.

Автор:
Владислава Ткаченко