У Харкові відзначили десятиліття намету «Все для Перемоги» (фото)

15.09.2024 14:29 Суспільство
У Харкові відзначили 10-ліття намету «Все для Перемоги»/фото «Слобідський край» У Харкові відзначили 10-ліття намету «Все для Перемоги»/фото «Слобідський край»

У Харкові 14 вересня на центральній площі зібралися харків’яни та гості міста, щоб відзначити 10-ліття намету «Все для Перемоги».

Як розповідає медіа «Слобідський край, на акції були присутні більше 50 людей. 
«Сьогодні нашому наметові «Все для Перемоги» 10 років. Це 10 років боротьби і незламності. Намет пережив багато подій: намагання влади прибрати його, підпали та ракетні удари. Але намет встояв. Це символ нашої боротьби. Він показує, що Харків – українське місто. Коли почалася повномасштабна війна сюди йшли всі, хто хотів боротись за нашу свободу. Перемога обов’язково буде! Але й повинна бути перемога у суспільстві, щоби такого більше не повторювалось», – каже керівник громадської організації «Євро Харків» Борис Редін.

Борис Редін, акція до 10-ліття намету «Все для Перемоги»/фото «Слобідський край»

Борис Редін з сином/фото «Слобідський край»

«Це місце, де різні проукраїнські сили знаходили спільні точки взаємодії, координували свої дії. Різні організації, а також волонтери і військові. Тут всі знали, що можна передати чи отримати інформацію. Намет стоїть на місці, де вперше почався Майдан у 2013 році. Це символ нашої боротьби і нашої незламності», – говорить член ради харківської «Просвіти» Галина Куц

Літератор Радомир Мокрик, акція до 10-ліття намету «Все для Перемоги»/фото «Слобідський край»

На акцію завітав літератор Радомир Мокрик/фото «Слобідський край»

На 10-ліття намету завітав і літератор та історик Радомир Мокрик. «Це вже п’ятий чи шостий мій приїзд до Харкова. Останні два роки пишу статті для закордонних ЗМІ – розповідаю світові про Харків, про те, що тут відбувається, про русифікацію і дерусифікацію. У Харкові, також, працюю над новою книгою. Це місто поєднує в собі багато протилежностей. Мене, зокрема, цікавить як живе Харків після 2014-го та 2022-го років. Приємно спостерігати, що зараз у Харкові більше людей. Місто продовжує жити. Думаю, що жодне місто у 21 столітті не має подібного досвіду. Намет – це символ, точка незламності Харкова й України. І дуже важливо, щоб він тримався», – сказав Радомир Мокрик.

Учасник акції до 10-ліття намету «Все для Перемоги»/фото «Слобідський край»

Учасник акції військовий з позивним «Байкер»/фото «Слобідський край»

«Перемога буде! І намет повинен стояти як нагадування, якою ціною ми її здобули. Адже платимо дуже велику ціну за нашу свободу, яку, свого часу, ми не оцінили», – каже військовий з позивним «Байкер».

Учасниця акції до 10-ліття намету «Все для Перемоги» Ярина Чаговець/фото «Слобідський край»

Волонтерка Ярина Чаговець/фото «Слобідський край»

Волонтерка Ярина Чаговець анонсувала документальну стрічку «Харківський намет – серце спротиву». Фільм вийде наприкінці жовтня за підтримки «Українського культурного фонду». «Ми приготували для нашого намету подарунок. Зняли фільм там, де він живий і розповідає про те, що відбувалося за ті страшні 10 років нашого спротиву. Намет – це наша душа, яка надихає боротися. Після перемоги тут, сподіваюся, буде найпотужніша акція з приводу перемоги над ордою, а намет виконуватиме роль музею. На сьогодні відновлюється його основна функція – освітньо-просвітницька. Журналісти зі всього світу тут отримують інформацію. Наш намет живий. Якщо він був би живою істотою і міг говорити, то, напевне, розповів багато такого, про що ми, навіть, не здогадуємось, бо він є фронтиром України. Маленький, тендітний але непохитний, як і всі ми», – поділилась думками Ярина Чаговець.

Учасниці акції до 10-ліття намету «Все для Перемоги»/фото «Слобідський край»

Ольга й Ірина приходять до намету від початку Майдану/фото «Слобідський край»

Харків’янки Ольга та Ірина ходять сюди від початку Майдану. Кажуть, що це місце сили і знайомства людей. «Це наша гордість, яка надає сил і натхнення», - додала громадська діячка Ніна Лук’яненко.

Учасники акції до 10-ліття намету «Все для Перемоги»/фото «Слобідський край»

Учасники акції Влад і Олександр/фото «Слобідський край»

Учасники акції Влад і Олександр кажуть, що намет – це символ стійкості та незламності харків’ян і міста. «Ти приходиш сюди і розумієш, що перемога буде. Саме тут робилася, робиться і робитиметься історія. Тому перемога за Україною, і тільки так», - кажуть хлопці.

До 10-річчя намету створили свої плакати художники Нікіта Тітов, Патрік Касанеллі та Олег Макаренко. Учасники акції, також, задули свічки на іменинному торті для намету і загадали єдине бажання на всіх – перемогти і бути вільними.