У кого з пенсіонерів можуть зникнути гроші з рахунку

09.10.2024 10:20 Суспільство
Фото: socportal.info Фото: socportal.info

У Кабміні обговорюють зміни, згідно з якими у двох категорій пенсіонерів можуть зняти гроші з рахунків.

Йдеться про невикористані пенсійні виплати. Як повідомили в Міністерстві фінансів, загалом планується вилучити з рахунків пенсіонерів близько 11,3 мільярда гривень.

Таке нововведення пропонує запровадити Кабінет Міністрів України у 2025 році. Але це стосуватиметься тільки двох категорій пенсіонерів: 

1. Пенсіонерів-переселенців, за рахунками яких протягом останніх 12 місяців не було руху коштів (не знімали готівку, не купували за безготівковим розрахунком і не переказували кошти).

2. Пенсіонерів зі статусом внутрішньо переміщених осіб, які не пройшли необхідну ідентифікацію в установлений термін (на її проходження дається шість місяців).

Обидві категорії при цьому повинні належати до пенсіонерів, зареєстрованих як ВПО до 24 лютого 2022 року. Банківські рахунки їм відкривали виключно в Ощадбанку, тому й зняття грошей можливе лише з карток цього банку.

Передбачається, що після зняття залишків коштів пенсії також не надходитимуть у майбутньому. 
Але проєктом закону також передбачено можливість відновити пенсійні виплати. Для цього переселенець-пенсіонер має звернутися до Пенсійного фонду України або Ощадбанку.

Порядок відновлення виплат ще має затвердити Кабінет Міністрів.

Раніше ми писали, як зміниться розмір пенсії за віком 

Ми писали також, чи можливо змінити день отримання пенсійних виплат