У підземці Харкова відзначили День прапора та провели акцію на підтримку військовополонених (фото)

24.08.2024 09:45 Суспільство
У підземці відзначили День прапора/фото: Слобідський край У підземці відзначили День прапора/фото: Слобідський край

У підземці Харкова зібралися небайдужі містяни – відзначити День державного прапора, День незалежності та День міста і нагадати про полонених військовослужбовців.

Як розповіла кореспондентці медіа «Слобідський край» волонтерка Ярина Чаговець, захід влаштували в метро з метою безпеки. 

«Під час війни ми не можемо ризикувати життям людей. Планували, що на акцію прийде близько 50 людей і вона триватиме зо 20 хвилин. Ми зібралися, щоб відзначити День державного прапора, День міста – 370 років, і найголовніше наше свято – День незалежності України, та нагадати про наших військовополонених. Приємно що люди, які проходять повз, теж підтримують нашу акцію», – зазначила Ярина Чаговець.

За словами громадського діяча Володимира Чистиліна, такі заходи потрібні, щоб підтримати одне одного та показати, що Харків тримається і ми єдині зі всією країною. Він також зазначив, що у цей день у всій Європі приспускають прапори, вшановуючи жертв нацизму і сталінізму. А також висловив сподівання, що після Перемоги День міста призначать на іншу дату.

 «23 серпня зробили святом поціновувачі «русского міра», щоб знівелювати головне українське свято – День Незалежності України, яке відзначаємо 24 серпня. Пам’ятаю, як на майдані Свободи 23 серпня виспівували російські артисти», – сказав Володимир Чистилін.

Володимир Чистилін і Галина Куц, Харків/фото: Слобідський край

Володимир Чистилін та Галина Куц/фото: Слобідський край

«Сьогодні свято – День державного прапора України і День міста. Хоч і під землею, але Харків все одно святкує. Ми показали, що Харків бореться, а не розбігається від російських КАБів і ракет. Харків відстоює свій статус незламного міста. Бачу, що вже більше 50 людей прийшли. Хоча поліція не дозволяє більше. Люди збираються, щоб поділитися гарними емоціями. Так, ми сьогодні під Майданом Свободи, але у наших серцях майбутня перемога. Ми ті, що її наближаємо», – каже член ради харківської «Просвіти» Галина Куц.

 Учасниці акції/фото: Слобідський край

Учасниці акції. Справа представниця громадської організації «Солідарна молодь Харків» Єлизавета/фото: Слобідський край

Ще одна учасниця акції, представниця громадської організації «Солідарна молодь Харків» Єлизавета каже: «Сьогодні я тут, бо мені не байдуже. Мені не байдуже на своє місто, свою державу. Я вдячна волонтерам, вдячна військовим, які виборюють нашу незалежність».

Учасники акції до Дня прапора/фото: Слобідський край

Мама військового Дмитра (справа)/фото: Слобідський край

Прийшла на акцію і мама військового Дмитра, який зник безвісти. «Я харків’янка. Від початку війни нікуди не виїжджала. Провела сина на війну 25 серпня 2022 року, а 12 січня востаннє отримала вісточку від нього. З 15 січня він рахується безвісти зниклим. Але не втрачаю надії і вірю, що синок повернеться додому. Наші захисники заслуговують подяки і шани. Саме завдяки їм ми маємо змогу стояти тут, в українському Харкові», – каже жінка.

Учасниця акції до Дня прапора/фото: Слобідський край

Наймолодша учасниця акції/фото: Слобідський край

Учасники акції вшанували хвилиною мовчання загиблих захисників, заспівали гімн України, висловили подяку українським воїнам та скандували гасла на підтримку військовополонених.