Улюбленця можна буде зарєєструвати в «Дії»: в країні створять Реєстр для домашніх тварин

28.08.2024 10:20 Суспільство
Фото: rivneprod.gov.ua Фото: rivneprod.gov.ua

В Україні планують запустити Єдиний державний реєстр домашніх тварин та сформувати електронний паспорт, який матиме всю інформацію про домашнього улюбленця.

Насамперед проєкт передбачає зміни в процедурі видачі ветеринарних паспортів та їх діджиталізацію. Раніше видавати офіційні документи для тварин мали право тільки державні заклади ветеринарної медицини. Після запуску проєкту видача ветеринарних документів стане діджиталізованою, прозорою та доступною послугою, а отримати паспорти державного зразка можна буде не тільки в державних, а й у приватних ветклініках, які долучаться до проєкту.

Власники домашніх тварин зможуть зареєструвати в Реєстрі свого улюбленця під час візиту до ветеринарного лікаря – таким чином буде сформовано електронний ветеринарний паспорт. 

У ньому зберігатиметься вся інформація про тварину включно з історією щеплень. Це дуже зручно, бо у разі втрати паперового ветеринарного паспорта ці дані можна буде відновити з Реєстру. 

Також Реєстр допоможе вирішити відсутність верифікованої державної інфраструктури для пошуку загублених тварин і повернення їх додому. В умовах війни це особливо актуально: згідно з даними статистики, кількість безпритульних тварин в Україні зростає на 60 % щороку. 

Проєкт реалізовуватиметься у два етапи: 

  • Під час першого етапу, який розпочнеться цієї осені, буде запущено Єдиний державний реєстр домашніх тварин та відкрито реєстрацію для власників тварин;
  • Під час другого етапу, коли реєстрація домашніх тварин стане масовою і Реєстр достатньо наповниться, планується перенести відображення ветеринарних паспортів зареєстрованих тварин у застосунок «Дія». 

Раніше ми писали, як у  Малій Данилівці надзвичайники врятували собаку.

Також ми писали, де на Харківщині можна взяти ветеринарне свідоцтво.

 

Автор:
Ірина Мнішек