Унікальну мапу України з ляльками-мотанками представили в Харкові (фото)

26.09.2024 15:50 Суспільство
Лялькові обереги зі всієї країни об’єдналися в унікальну мапу/фото:Слобідський край Лялькові обереги зі всієї країни об’єдналися в унікальну мапу/фото:Слобідський край

У Харківській бібліотеці-філії №5 презентували унікальний проєкт «Мапа України «Обійми». Проєкт внесений до книги рекордів України. Його ініціатори – подружжя переселенців з Ясинуватої, Оксана та Олекса Муравльови.

Як розповідає медіа «Слобідський край», мапа є своєрідним пазлом, розміром 2 на 3 метри. На ній до кожної області прикріплені ляльки-мотанки, створені 58 майстринями зі всієї України, серед них дві майстрині-переселенки надіслали свої роботи з Польщі та Болгарії.

Майстрині-лялькарки, проєкт «Мапа України «Обійми», Харків/фото:Слобідський край

Майстрині Вікторія Стефанович, Марина Дубровська, Юлія Соловйова, Маргарита Петренко та Марія Березовська/фото:Слобідський край

«Ляльки представлені з усіх куточків держави. Тут і мотанки-жінки, і мотанки-чоловіки, мотанки- немовлята зі своїми «матусями, а також тварини та птахи. Є ляльки з соломи та шпагату. Всі працювали, вкладаючи в роботу серце й душу», – каже майстриня, доцентка кафедри мистецтвознавства Харківської державної академії культури Юлія Соловйова( її лялька «Запорізький козак» теж є на карті).
 
Посередині мапи розташувався «Захисник» Марії Березовської. «Дякую військовим, які дають нам можливість займатися добрими справами» – говорить лялькарка.

Марина Дубровська, проєкт «Мапа України «Обійми», Харків/фото:Слобідський край

Марина Дубровська /фото:Слобідський край

Народна майстриня України Марина Дубровська додала на карту ляльку, яка відображає Харківщину, Балаклійський район. «Лялькарство це ще і своєрідна терапія. Воно допомагає долати стреси. Коли почалася повномасштабна війна, ми з моїми дев’ятьма учнями робили янголів і відправляли нашим захисникам на фронт. Працювали вдома», – розповідає пані Марина. Вона, разом зі своїми вихованцями, відправили оборонцям України близько 2 тисяч мотанок. Влаштовують і розпродажі ляльок, а кошти, зібрані у такий спосіб, перераховують військовим.

Маргарита Петренко, проєкт «Мапа України «Обійми», Харків/фото:Слобідський край

Маргарита Петренко /фото:Слобідський край

Лялька «Дружка» Маргарити Петренко представляє Київщину. «Я зробила її у синьо-жовтих кольорах. Лялькарством займаюсь близько тринадцяти років», - каже Маргарита. Вона учасниця різних конкурсів і виставок. «У нас був проєкт «Україна у вогні». Я надихнулася цією назвою і зробила інсталяцію – намалювала полум’я і вишила колоски. Це ніби українські поля, які горять. Перша лялька – господиня, яка живе своїм спокійним життям; друга – мати-захисниця, яка після 24 лютого захищає своїх дітей, і третя – Україна у вогні. Це, наче в неї плаття вогонь», – говорить Маргарита.

Ляльки Маргарити Петренко, проєкт «Україна у вогні»/фото: Маргарита Петренко

Проєкт «Україна у вогні»

На закінчення заходу, майстриня Вікторія Стефанович подарувала бібліотеці ляльку, яку назвала «пані Бібліотекарка». Тепер вона працюватиме хранителькою книг. 

Бібліотекарка абонементу Тетяна Махніна, завідувачка бібліотекою Юлія Кравчук та бібліотекарка читальної зали Наталія Тимошенко, проєкт «Мапа України «Обійми», Харків/фото:Слобідський край

Бібліотекарка абонементу Тетяна Махніна, завідувачка бібліотекою Юлія Кравчук та бібліотекарка читальної зали Наталія Тимошенко з новою «працівницею» пані Бібліотекаркою/фото:Слобідський край

Як повідомила завідувачка бібліотекою Юлія Кравчук, в межах волонтерського проєкту «Мапа України «Обійми», в бібліотеці організують низку майстер-класів від харківських лялькарок.