Великдень та Великий піст 2024: коли відзначатимуть у цьому році

19.02.2024 14:49 Суспільство
Великдень у 2024 році / Фото: Getty Images Великдень у 2024 році / Фото: Getty Images

Коли у 2024 році відзначатимуть одне з найголовніших церковних свят – Великдень – та чи зміниться дата його святкування через перехід на новий календар?

Про це повідомляє «Слобідський край».

Великдень у 2024 році: дата православного та католицького свята

Розпочнемо з того, що перехід ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар жодним чином не вплинув на святкування Великодня. Це пов’язано із тим, що православні християни вираховують дату Світлого Христового Воскресіння в інший спосіб, аніж католики.

Тому у 2024 році в Україні християни східного обряду святкуватимуть Великдень 5 травня, а християни західного обряду — 31 березня.

Чому між ними така велика різниця?

Справа у тім, що для обчислення дати Великодня католики та православні християни використовують різну Пасхалію. З цієї причини за юліанським та новоюліанським календарем Великдень може припадати на період з 4 квітня до 8 травня. Православна церква для розрахунку використовує дату весняного рівнодення, тому Великдень не може настати раніше 4 квітня.

Великий піст у 2024 році: коли почнеться та скільки триватиме

Щорічно перед Великоднем віряни дотримуються доволі суворого посту. Подібний обряд допомагає людині духовно та тілесно очиститися, аби відсвяткувати майбутнє свято без гріха. Тому цей піст і називається Великим та триває 50 днів. У 2024 році він розпочнеться 18 березня та закінчиться 4 травня, напередодні самого Великодня.

Варто зазначити, що останній тиждень посту, який вважається найсуворішим, називають Страсною седмицею.

Нагадаємо, останній місяць зими – це й радісне передчуття теплої весняної пори, і трагічна дата російської навали на нашу країну. Розповідаємо, які ще свята й пам’ятні дати чекають на нас у лютому.