Відбудова, амбітні плани та підготовка до зими: підсумки тижня на Харківщині

01.10.2023 16:50 Суспільство
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

Головні події Харківської області за тиждень з 25 вересня по 1 жовтня.

Про головне за тиждень розповідає   «Слобідський край».

25 вересня Президент призначив голів двох районних державних адміністрацій у Харківській області. Розпорядженням № 171/2023-рп від 25 вересня головою Харківської районної державної адміністрації Харківської області призначений Володимир Усов. Розпорядженням № 170/2023-рп Канашевича Андрія призначено головою Куп'янської районної державної адміністрації Харківської області. 

У ніч проти 25 вересня в небі над Харківською областю зафіксували унікальне явище – полярне сяйво. Синоптик Харківського регіонального гідрометцентру Ігор Кібальчич пояснив, що полярне сяйво виникло в результаті геомагнітної бурі. 

У Харкові почали розгортати "Пункти Незламності». Там  харків’яни можуть зігрітися, зарядити мобільні пристрої та під'єднатися до Інтернету під час тривалого відключення світла. В області всі існуючі "Пункти Незламності" мали бути укомплектовані до 1 жовтня.

У Харківській області шляховики завершили ремонт траси «/М-03/ – станцiя Гракове – Базалiївка – гребля», яка пролягає через Печенізьку та Чкаловську громади. Наразі шляховики влаштовують новий шар асфальту в селі Леб’яже. Ця дорога є альтернативним шляхом до звільнених Вовчанської та Великобурлуцької громад.

У Новій Водолазі Харківської області за п’ять місяців місцеві мешканці зібрали 200 кілограмів кришечок, які відправили на переробку. Всі отримані кошти перерахують на закупівлю безпілотників.

Відновили електропостачання у деокупованому селі Михайлівка Циркунівської громади. Населений пункт залишався знеструмленим з початку війни. Рівень пошкоджень електромережі там сягав 80 %.

29 вересня у селищі Високий після капітального ремонту, який розпочався в 2021 році, відкрили амбулаторію. Тепер жителі громади зможуть отримувати медичну допомогу в комфортних умовах.

Плани відновлення Харкова булі презентовані  в Києві на  інвестиційному форумі «Kharkiv: Restart». Оприлюднено п’ять пілотних проєктів. Це модернізація ринку «Барабашово» та створення там наукового парку; відновлення історичного центру міста; використання потенціалу річок Харкова, у тому числі зі створенням рекреаційних зон; екологічний розвиток промислових гігантів; будівництво сучасних багатоквартирних будинків за енергозберігальними технологіями. Задля реалізації останнього розглядається можливість запуску в Харкові виробництва модульних конструкцій. Підтримувати реалізацію пілотних проєктів буде уряд Німеччини.

 У ніч з 28 на 29 вересня із села Синьківка Куп’янського району завдяки ЗСУ евакуювали останніх п’ять мешканців. Загалом з Купʼянського району евакуйовано 1091 людину, з них 226 дітей, більше ніж 2000 – виїхали самостійно, з них 175 – діти.

Головні новини Харківська область читайте в нас на сайті.

Автор:
Інна Можейко