Виїжджають, коли будинок розіб’ють: як відбувається евакуація на Харківщині

19.07.2024 12:22 Суспільство
Фото: ілюстративне Фото: ілюстративне

Станом на 18 липня, починаючи з 10 травня, з небезпечних громад Харківської області було евакуйовано 12 823 жителі, з них 1021 – діти.

Координаційний гуманітарний центр координує евакуацію в Харківській області з територій, наближених до лінії фронту та кордону з росією. Заявку на евакуацію можна залишити в будь-якому зручному форматі: через міську чи сільську раду або зателефонувавши на гарячу лінію 0 800 33 92 91. 

Про це журналістці медіа «Слобідський край» розповів представник Координаційного гуманітарного центру Олег Іванов. 

– У людей, які залишають заявку, відразу уточнюють, чи потрібно їм поселення та який стан їхнього здоров’я, запропонують гуртожитки в Харкові та Харківській області. Також зараз є можливість виїхати в Закарпатську область на евакуаційному потязі. Після того, як екіпаж евакуює людей з «гарячої точки», їх привозять до транзитного пункту, де базово забезпечують: надають їжу, воду, кухонні набори, матраци, постільні комплекти тощо. А також реєструють як ВПО та на виплати від міжнародних організацій, наприклад, від ООН – 10 800 гривень. Після транзитного пункту, якщо люди вказали, що потрібно поселення, то їх вивозять у гуртожиток і поселяють безкоштовно. Якщо евакуйовані хочуть поїхати з Харківщини, то вони можуть декілька днів пожити у транзитному пункті, а після цього ми їх відвеземо на евакуаційний потяг. У Закарпатській області їх зустрінуть і довезуть до санаторію, там вони зможуть жити безкоштовно до кінця війни, – розповідає Олег Іванов. 

Також у волонтерів є екіпажі, які вивозять маломобільних людей і людей з інвалідністю. В таких випадках рекомендують заздалегідь у громаді оформити направлення в пансіонат для більш комфортного подальшого проживання. Після поселення евакуйованим надається соціальний супровід. Якщо люди не знають, як оформити направлення у громаді, – їм допоможуть це зробити в Координаційному гуманітарному центрі. 

– Ще місяць тому найбільше евакуйованих було з Вовчанської громади, а потім із Золочівської. Ми опрацювали з громадами алгоритм і повивозили з прикордоння сім’ї з дітьми, дуже багато було із Золочівської громади. Наразі найактивніше виїжджає лівий берег Куп’янщини, продовжує виїжджати Вовчанська громада. Багато людей тримаються за свій будинок, допоки його не зруйнує ворожий снаряд. Яскравий приклад – Білий Колодязь Вовчанської громади. Останні три тижні туди прилітає по 2–4 КАБи на добу, руйнують домівки, і по 10–15 людей виїжджають хвилями, – зазначає Іванов. 

Ще місяць тому великий відсоток евакуйованих складали люди літнього віку, зараз виїжджають різні вікові та соціальні групи, уточнює він.

Нагадаємо, 16 липня у 24 населених пунктах Вовчанської громади оголосили примусову евакуацію дітей.