Виплати для ВПО: чи продовжать допомогу тим, кому виповнилося 60 років

16.10.2024 15:21 Суспільство

Наприкінці серпня цього року внутрішнім переселенцям продовжили виплати ще на півроку, проте чи стосується це осіб, яким виповнилося 60 років?

Про це «Слобідський край» пише з посиланням на Юридичний порадник для ВПО.

Виплата допомоги призначається на другий шестимісячний період на підставі подання заяви на призначення допомоги. Зокрема, особам, які втратили працездатність, а також тим, хто досяг 60-річного віку, але не має права на пенсійну виплату та/або отримує державну соціальну допомогу відповідно до законодавства.

Проте така можливість не є безумовною, а для отримання допомоги потрібно:

  • Відповідати майновим критеріям, передбаченим п.п. 7-7-1 Порядку (наприклад, не мати депозитів, житлового приміщення на території, не внесеній до Переліку бойових дій/тимчасової окупації, дороговартісних покупок тощо); 
  • Середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача в такій сім’ї протягом тримісячного періоду, за який враховуються доходи на момент продовження виплати допомоги, не повинен перевищувати 9444 гривень.

Важливо, що для продовження виплат до уваги не береться:

  • Період переміщення;
  • Зайнятість (тобто особі, яка досягла 60-річного віку, не потрібно додатково бути працевлаштованою, стояти на обліку в Центрі зайнятості тощо).

Юристи неодноразово стикалися із ситуаціями, коли внутрішньо переміщеним особам, які досягли пенсійного віку (60 р. відповідно до ст. 26 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»), але через недостатність страхового стажу не мали права на пенсію, а органи соцзахисту відмовляли в продовженні виплат або ж відправляли в Центр зайнятості.

– Досягнення пенсійного віку вже саме по собі повинно сприйматися як факт втрати працездатності за віком без прив'язки до призначення пенсії, – пояснили фахівці.

Нагадуємо, на аналогічних підставах на продовження виплат також мають право:

  • Інші особи, які втратили працездатність, але не мають права на пенсійну виплату та/або отримують державну соціальну допомогу відповідно до законодавства;
  • Особи з інвалідністю III групи.

Нагадаємо, у чат-боті «Харків — твій дім» з’явився сервіс «Послуги для ВПО». Цей сервіс допомагає внутрішньо переміщеним особам легко отримувати актуальну інформацію та необхідні послуги просто через ваш смартфон.

Раніше ми писали, що ВПО можуть отримати ліки безкоштовно або з частковою доплатою за програмою реімбурсації «Доступні ліки». Скористатися програмою також можуть пацієнти при амбулаторному лікуванні.