Виставка «Страви для ворога»: що приготували окупантам у Харкові

25.12.2023 18:20 Суспільство
«Страва для ворога»/фото: Фейсбук-сторінка «Муніципальна галерея» «Страва для ворога»/фото: Фейсбук-сторінка «Муніципальна галерея»

«Страви для ворога» – таку назву має виставка, що відкрилася в арт-підвалі Харківської муніципальної галереї.  Її авторка – художниця Терра Нейдорф. 

Експозиція виражає мистецьку відповідь Харкова на агресію російських окупантів, пояснюють організатори у своїх соцмережах.

– Ми добре знаємо нашого ворога. Його не цікавить українська культура, історія, досягнення, розум і таланти наших людей – він все це нищить. Єдине, що цікавить супротивника – українська земля. То чому б не дати йому те, чого він прагне, але на наших умовах, на умовах господарів?  – написала мисткиня на сайті галереї.

Загальну концепцію відбито у фотографіях страв і текстах рецептів до них, спеціально присвячених місту-герою Харкову. Представлені на виставці страви-інсталяції створені після взаємодії з однією з корінних мешканок міста. Завдяки спілкуванню з нею визначені особливості харківського середовища, обрані притаманні краю інгредієнти та окреслені його характерні страви.

На основі неїстівних природних матеріалів (землі, піску, каміння, дерева тощо) художниця обігрує українські страви, щоб нагодувати ними зажерливих окупантів.

Страва для ворога/фото: Муніципальна галерея

«Частування» для окупантів/фото: Фейсбук-сторінка «Муніципальна галерея»

– Назва проєкту, можливо, збиває з пантелику, оскільки звучить пещено, проте він – про боротьбу вільних духом людей, котрі нагодують кожного бажаючого. Ми не вшановуємо ворога своєю гостинністю, ми нею мстимося, – розповідає Терра Нейдорф.

Вона навчалася в Харківській державній академії дизайну та мистецтв, наразі навчається у Львівській національній академії мистецтв. Основними напрямками її діяльності є перформанс, фотографія, інсталяція, відео, текст.

Виставка «Страви для ворога» триватиме до 20 січня. Відвідувати її можна із середи до неділі з 13.00 до 18.00.

Також, виставка під назвою «Щастя в квадраті» експонуватиметься на станції метро «Наукова» з 14 грудня по 20 січня