Забруднення повітря: медики радять харків’янам згадати про маски та менше гуляти

04.10.2024 13:21 Суспільство
Фото: Слобідський край Фото: Слобідський край

Забруднене повітря у Харкові та області є результатом пожеж, бойових дій та перенесення повітряних мас з південного сходу.  Попри те, що забруднення не є небезпечним, медики радять обмежити перебування на вулиці та не провітрювати приміщення.

Як розповіла журналістці медіа «Слобідський край» чергова синоптикиня регіонального гідрометеоцентру Оксана Шевченко, через пилові бурі у Харкові та області з 30 вересня в регіоні спостерігається перевищення вмісту пилу.

– Суха та тепла погода у вересні та на початку жовтня на Харківщині стабілізувалася завдяки тривалому пануванню антициклону на півночі, що поступово переміщувався із заходу на схід. Унаслідок цього в лісах області зберігається надзвичайна пожежна небезпека. Останні чотири дні по місту та області відмічалася імла. Це явище забруднення атмосфери зваженими частинками пилу, бруду, диму, водяної пари. Повітря забруднене внаслідок пожеж, бойових дій та перенесення повітряних мас з південного сходу. Також на південному сході здійнялася пилова буря, був сильний вітер, і всі ці домішки здійнялися у тропосферу й осідають у нас. Загалом для осені це характерне явище, через те, що наразі сухо та тепло, багато пожеж, – розповіла Оксана Шевченко.

Виконувачка обов’язків гендиректора державної установи «Харківський ОЦКПХ МОЗ» Неля Новіцька говорить, що для будь-яких хімічних та механічних забруднювачів атмосферного повітря встановлені гранично допустимі концентрації, перевищення яких завжди має негативний вплив на здоров’я людей.

– Цей вплив хтось відчуває, а хтось ні, у когось це проявляється одразу, а у когось через якийсь проміжок часу. Це забруднення атмосферного повітря у більшості випадків не несе на собі якихось хімічних речовин, це просто механічні домішки. В першу чергу це впливає на людей, які мають хронічні захворювання верхніх дихальних шляхів, обструктивні захворювання легень, серцево-судинні захворювання, алергічні захворювання, ну і на маленьких дітей вони теж можуть впливати, – каже Неля Новіцька.

Для того щоб уникнути негативного впливу, треба обмежити перебування на вулиці та за можливості рідше відкривати вікна.

– Можна частіше приймати душ, проводити вологе прибирання вдома та робочих місцях. Якщо дійсно забруднення повітря пилом викликає приступи астми або негативні відчуття, то рекомендовано використовувати респіратори або захисні маски при перебуванні на вулиці. За можливості також краще вимкнути вентиляційні системи, кондиціонери, – додає Новіцька.

Раніше ми вже писали, що масштабне задимлення, яке викликане пожежами в екосистемах Харкова та передмість, відбувається через велику кількість пожеж в екосистемах міста та найближчого передмістя, в тому числі на мулових полях очисних споруд та лісових масивах.