Заміновані школи, будинки, кладовища: як бригада «Холодний Яр» розміновує Харківщину (фото)

18.06.2024 16:19 Суспільство

У Харківській області залишаються замінованими житлові будинки, школи, кладовища, ліси та поля. До розміновування території долучаються сапери 93-ї бригади «Холодний Яр».

Про це «Слобідський край» пише з посиланням на 93-тю ОМБр «Холодний Яр».

«Тонни згубного залізяччя заважають жити і користуватися цією землею та будівлями, хоча, здавалося б, фронт перемістився далеко. Десь по цвинтарю проходять мінні загородження, які російські окупанти залишили при відступі. Десь міни лежать перед позиціями, які були накопані прямо у дворі приватного будинку»,  повідомляють військові.

За оцінкою військових, на повне розмінування України може знадобитися сотні років.

«Часто місцеві громади можуть звертатися до військових, які чинили супротив російським військам у цих селах, із проханням прибрати та ліквідувати міни та снаряди. Також снаряди і міни, що не здетонували, сапери вилучають на шляхах проїзду військової техніки. Вони є потенційно вибухонебезпечними і також підлягають утилізації», розказують холодноярівці.

Речник ГУ ДСНС України у Харківській області Євген Василенко повідомив, що лише за минулий тиждень сапери знешкодили 397 ворожих боєприпасів.

Загалом з початку війни піротехніки обстежили 7297 гектарів території, 2029 гектарів сільгоспугідь та понад 4 тисячі кілометрів лінійних мереж, виявлено та знешкоджено 95 тисяч 224 одиниці вибухонебезпечних предметів.

Мінна небезпека в Харківській області залишається високою, тож жителів просять дотримуватися заходів мінної безпеки: не відвідувати кладовища, ліси, лісосмуги, поля, пойми річок та інші відкриті простори, особливо ті, де точилися бої або які були під ворожою окупацією. 

Нагадаємо також, що у Харківській області ріллі 1,9 мільйона гектарів ріллі, з них 574 тисячі гектарів залишаються замінованими. Це майже 30 % від загальної площі. Ще на понад 72 тисячах гектарів землі тривають активні бойові дії.

Аграріям, які планують розмінувати землю самотужки, Уряд компенсує 80% вартості розмінування. При цьому компенсацію отримають як аграрії, землі яких уже розміновані сертифікованими операторами, так і ті, які лише планують розпочати розмінування.