Збив два ворожі дрони в одному бою: історія гвардійця з Харкова

20.06.2023 11:57 Суспільство
Фото: Східне територіальне управління НГУ Фото: Східне територіальне управління НГУ

Юрій з позивним «Гулівер» зараз служить кулеметником 5-ї Слобожанської бригади НГУ. 

Історію військовослужбовця медіа «Слобідський край» розповіли у Східному територіальному управлінні Національної гвардії України.

Юрій закінчив ПТУ як автослюсар, але не встиг попрацювати за цією спеціальністю, бо призвали в армію. І це, запевняє чоловік, назавжди змінило його життя.

«У 90-х служив строкову у військовій частині 3027, спецпідрозділ «Барс». Це був тодішній аналог Національної гвардії. Тож можна сказати, що я стояв у витоків НГУ», – сміється «Гулівер».

Нацгвардія

Відразу після армії він пішов працювати у СІЗО та відслужив там п’ять років. Незважаючи на вислугу років (у пенітенціарній службі зараховують рік служби за півтора. – Ред.), звільнився, працював комірником, потім п’ять років у ливарному цеху на Харківському тракторному заводі.

«Робота була важка, шкідлива, але платили гарно. У 14-му році пішов добровольцем, але через професійну травму ноги, отриману на заводі, мене записали лише у запас. Сказали, що візьмуть воювати, тільки якщо буде повномасштабна війна. Так і сталось», – розповідає боєць.

Збив два ворожі дрони в одному бою

До 24 лютого 2022 року чоловік жив на Північній Салтівці. Коли росіяни почали кидати авіабомби та снаряди на його район, зрозумів, що треба вивозити родину та йти у військкомат.

«У мене була непогана військова підготовка, тому цього разу взяли без питань. Три нулі за спиною: Балаклія, Куп’янськ, Кремінна. Дехто каже, що Національна гвардія – «прихлєбатєлі» при ЗСУ, йде завжди після ЗСУ та лише користується їх лаврами. Відповідально всім кажу – це неправда. Ми стояли та стоїмо на передовій і воюємо так само, як і ЗСУ. Важко буває, але позиції тримаємо», – каже Юрій.

Юрій Гулівер

В одному з боїв «Гулівер» збив дві «пташки» окупантів.

«У дрон важко влучити, думаю випадково, але вийшло – з покемона (так називають кулемет Калашнікова. – Ред.) Дрон впав між нашими та російськими позиціями. Взагалі, найважче – вилізти з шанцю, бо насипають. Якщо виліз – далі легше. А другий дрон ми разом з хлопцями збили, не тільки я стріляв», – говорить військовий.

За цей бій гвардійця представили до державної нагороди. Про бойові досягнення Юрія розповідає командир «Гулівера» – підполковник «Ізюм».

«У середині березня цього року противник намагався провести атаку на наші позиції. А після невдалої танкової атаки почав закидувати позицію ВОГ-17. Влучним пострілом Юрій збив ударно-розвідувальний дрон противника. Після падіння він одразу ж вибухнув, не встигнувши скинути гранати. Через декілька хвилин на горизонті Юрій помітив ще один безпілотник ворога. Тож знешкодив і його. Після падіння летальний апарат залишився майже неушкодженим, а флеш-носій, який був у ньому, надав багато корисної інформації щодо місцеперебування оператора дрона. За отриманими координатами було наведено артилерію та знищено бліндаж ворога, з якого неодноразово запускалися дрони по наших позиціях», – розповів «Ізюм».

гвардієць

Після перемоги «Гулівер» планує повернутися на попередню роботу. Також з ностальгією згадує свій електричний ровер, який сам змайстрував, бо мав хобі мандрувати на ньому країною. Про родину розповідає з посмішкою.

«У мене дружина, є троє дітей. Пишаються мною, треба їм приклад показувати. Не можна боятися, коли Батьківщина у небезпеці, що з них виросте, якщо батько боягуз? Діти мають знати, що не перевелися у нас ще козаки.  І окупанти це мають знати. Вони точно що казкові ліліпути – дрібні, злобні істоти без честі та сумління», – говорить чоловік.

Гулівер

Раніше ми писали про Олега – водія у 3-й окремій танковій Залізній бригаді.

А також про Івана з позивним «Мерс», який служить у Куп’янському окремому батальйоні Харківської окремої бригади Сил ТрО.

Нагадаємо, що третя бригада оперативного призначення «Спартан» імені полковника Петра Болбочана, яка була створена 11 червня 2014 року, святкує дев’ятий день народження.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.