Знайшла у війську своє покликання: як війна змінила життя дівчини з Харківщини

28.07.2024 11:49 Суспільство
Фото: Харківська окрема бригада ТрО Фото: Харківська окрема бригада ТрО

21-річна Таїсія з позивним Джейн – військовослужбовиця 120-го окремого батальйону Сил територіальної оборони ЗСУ. Дівчина народилась у  Харківській області, має спеціальність кухар-кондитер і до повномасштабного вторгнення працювала продавчинею.

Історію військовослужбовиці на своїй сторінці у Facebook розповіла і виклала пресслужба 113-ї окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ, повідомляє медіа «Слобідський край».

Таїсія ніколи не цікавилась військовою справою і навіть не думала, що колись матиме стосунок до армії, але війна змінила все, і Джейн знайшла своє покликання у війську.  У ніч 24 лютого 2022 року вона працювала на зміні в магазині й, коли почула вибухи, зрозуміла, що почалась  війна.

Тоді дівчина терміново евакуювалась до Німеччини. Але перебування в чужій країні тривало недовго – лише два тижні. Таїсія вирішила повернутися додому, де її серце і душа, і кохані люди. Після повернення додому Тая хотіла  приєднатися до Збройних Сил, щоб допомагати боронити Батьківщину. Однак вона не наважилася одразу – мама була категорично проти, і страх перед невідомим теж стримував. Але її бажання наблизити перемогу було сильнішим, і в травні 2024 року Джейн нарешті зібралася з духом і вступила до армії.

– Я хочу працювати бойовим медиком, звісно, що страшно, але бажання рятувати наших хлопців сильніше. Я пройшла базову військову підготовку і вже виконую бойові завдання в нашому підрозділі. А ще я люблю стріляти, і в мене це добре виходить, – говорить військова.

Військове життя Таї дуже подобається, додатково вона ще пройшла курси з тактичної медицини. Дівчина говорить, що у війську знайшла своє справжнє покликання, тому планує залишитися в армії і після закінчення війни.

Раніше ми писали про Микиту – 23-річного військовослужбовця 92-ї ОШБр. Ще два роки тому він працював монолітником і не думав, що доведеться сидіти в окопі під ворожими обстрілами та нищити ворога. До Сил оборони він приєднався у листопаді 2022 року.

А також про гвардійця з позивним «Єнот» – інструктора 5-ї Слобожанської бригади НГУ з бойової підготовки. На Луганщині він отримав поранення й дивом вижив після влучання у його бліндаж 120 мм міни. Зараз чоловік навчає інших виживати та рятувати побратимів у пеклі масованих обстрілів та контактних боїв.

Та про Миколу – танкіста 92-ї ОШБр, який до повномасштабної війни працював рятувальником, але й мав військовий досвід – три роки служив за контрактом. У перші дні великої війни він без вагань вирішив, що потрібно повертатися до війська.