77,6 % опитаних жителів Харківщини збираються голосувати на місцевих виборах

24.09.2020 15:53 Вибори
42,9 % опитаних жителів Харківщини вже визначилися, за якого кандидата віддадуть голос на місцевих виборах у жовтні. Такі результати онлайн-опитування, яке «СК» запустив на початку цього місяця.

Чи довіряють владі

Через місяць, 25 жовтня, жителі Харківщини обиратимуть голів та депутатів сільських, селищних і міських рад, а також депутатів
семи районних і обласної рад.

Аби з’ясувати, які очікування, настрої та сподівання у жителів області щодо майбутніх виборчих перегонів, «Слобідський край» у рамках медійного проєкту «ВиборЧе від Слободенків» провів опитування.

Участь в анкетуванні взяли жителі Харківської області, віком від 22 до 70 років. 58,1 % опитаних склали жінки, 41,9 % – чоловіки. Більшість з них – 57,1 % проживають у містах, 20,4 % – у селищах, ще 22,4 % – у селах.

Як показало опитування, 85,7 % населення Харківщини слідкує за політичним життям країни, регіону та населеного пункту, в якому проживає. Ще 10,2 % відповіли, що роблять це інколи. 4,1 % – зовсім не цікавляться та не слідкують за політичним життям у країні.

Щодо обговорення політичних тем у сімейному колі, то 44,9 % опитаних заявили, що спілкуються про політику вдома. Ще 38,8 % – роблять це інколи. 16,3 % жителів узагалі не обговорюють політичні теми з близькими та родичами.

У третини респондентів (30,6 %) такі розмови викликають суперечки. Ще 30,6 % заявило, що політичні теми інколи стають причинами суперечок. 38,8 % відповіли, що розмови не викликають ніяких суперечок.

За результатами опитування 77,6 % респондентів відповіли, що збираються голосувати на цьогорічних виборах. 18,4 % виборців – ще не визначилися, а решта – 4,1 % – узагалі не збираються брати участі у голосуванні.

Водночас опитування показало, що жителі Харківщини брали активнішу участь у голосуванні під час президентських та парламентських перегонів. Так, на минулорічних виборах голосували 83,7 % респондентів. І тільки 16,3 % відповіли, що не ходили голосувати.

А от зараз 42,9 % респондентів зазначили, що вже визначилися, за якого кандидата на пост голови чи депутата віддадуть голос. 57,1 % з цим питанням ще не визначились.

Діюча місцева влада повністю влаштовує 22,4 % опитаних. Ще 40,8 % зізналися, що задоволені нею лише частково. 36,7 % жителів відповіли, що незадоволені владою на місцях. Довіряє місцевій владі лише 10,2 % опитаних. У більшості – 53,1 % – влада взагалі не викликає довіру, 36,7 % опитаних відповіли, що довіряють частково.

У разі якщо участь у виборах братиме нинішній очільник ради, 36,7 % опитаних виборців відповіло, що готові проголосувати за нього. Ще 32,7 % зазначили, що не будуть голосувати за нинішню владу на місцях. 30,6 % – ще не визначились.

Читайте також:  Куди ставити «галочку»: Тамара Слободенко розбиралася, як правильно заповнити новий виборчий бюлетень

Портрет кандидата

У виборі голови або депутата головними критеріями для 81,6 % опитаних є конкретні справи на благо їх населеного пункту. 8,2 % відповіли, що насамперед звертають увагу на виборчу програму кандидата (його пропозиції щодо розв’язання проблем у місті, селищі, селі). 6,1 % зазначили, що головним фактором є належність кандидата до політичної партії, а ще 4,1 % звертають увагу на особисті якості кандидата (риси характеру, зовнішність).

65,3 % опитаних заявили, що готові проголосувати за того, хто має досвід господарювання. 51 % респондентів будуть голосувати за того чи іншого кандидата лише за умови, якщо він матиме незаплямовану репутацію. 49 % також зазначили, що проголосують, якщо кандидат вирішуватиме конкретні соціальні питання, а 26,5 % – якщо претендент на крісло голови чи депутата проживатиме конкретно в їх населеному пункті. Всього лише 4,1 % опитаних вважають, що кандидат повинен мати політичний досвід.

А от найголовнішим завданням на посту голови місцевої ради 69,4 % опитаних вважають ремонт доріг, шкіл, лікарень та інших об’єктів на території населеного
пункту. 53,1 % респондентів відповіли, що пріоритетним напрямом діяльності також має бути залучення інвестицій. Ще 44,9 % зазначило, що у пріоритеті голови має бути прозоре використання бюджетних коштів, ще 42,9 % вважають, що він має співпрацювати з бізнесом.

Також 40,8 % респондентів заявило, що очільник місцевої ради має працювати над збільшенням робочих місць. Ще 32,7 % відповіли, що голова ради повинен допомагати малозахищеним верствам населення та літнім людям. 22,4 % опитаних зазначили, що у пріоритеті голови має бути збереження українських традицій, а 18,4 % сподіваються на залучення населення до розподілу бюджетних коштів.

Більшість виборців готова голосувати за нові обличчя на посту голови чи депутата місцевих рад. Так, 63,3 % опитаних заявили, що віддали б голос за кандидата, який раніше не був у політиці. 28,6 % – не визначилися, 8,2 % відповіли, що не готові.

Читайте також: На місцеві – йдемо по-новому: Степанич розбирався, що змінилося у виборчому законодавстві

Сподіваються на покращення

Також більшість респондентів – 63,3 % – вважають, що на цьогорічних виборах можливі фальсифікації. 32,7 % заявили, що не
знають відповіді на це запитання. 4,1 % думають, що фальсифікацій не буде.

42,9 % опитаних жителів сподіваються, що після жовтневих виборів ситуація в населеному пункті та регіоні в цілому зміниться на краще. Натомість 22,4 % упевнені, що на покращення ситуації виборчі перегони не вплинуть. 34,7 % респондентів не знають відповіді на запитання.

Також опитування показало, що майже половина респондентів – 49 % – не знають, що цьогорічні вибори відбудуться за змішаною системою. 32,7 % опитаних підтримують проведення перегонів за змішаною системою, 18,4 % – ні.

Серед найголовніших проблем у регіоні/населеному пункті більшість опитаних виборців (понад 50 %) назвало корупцію в місцевій владі, незадовільний стан системи охорони здоров’я.

На другій сходинці (за варіант проголосувало понад 40 % опитаних) опинилися високі тарифи на комунальні послуги та неякісний стан доріг. Третина опитаних до ключових проблем регіону віднесла екологічні проблеми та безробіття. Ще 20,4 % вважають головною проблему злочинності.