Як профільну освіту в Україні готують до децентралізації

30.05.2024 16:21 Влада
Фото ілюстративне: Слобідський край Фото ілюстративне: Слобідський край

Для ефективної роботи мережі академічних і професійних ліцеїв Міносвіти запропонувало комплекс змін у законодавстві.

Президентка Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко повідомила медіа «Слобідський край», що взяла участь у обговоренні законодавчих змін, необхідних для втілення реформи профільної середньої освіти.

Вона розповіла, що зустріч пройшла на комунікаційному майданчику Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України у співпраці з Міністерством освіти і науки за сприяння та підтримки швейцарсько-українського проєкту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти».

В обговоренні взяли участь керівник Офісу Конгресу В’ячеслав Негода, заступники міністра освіти і науки Олександр Сташків і Дмитро Завгородній. На комунікаційному майданчику зібралися представники обласних рад та обласних військових адміністрацій з усієї України.

Зміни чинного законодавства, які пропонує Міністерство освіти і науки України, стосуються комплектації старших класів, питання фінансування середніх навчальних закладів з бюджетів кількох громад. Також Міносвіти передбачає участь областей і громад у процесі моделювання майбутньої мережі ліцеїв і коледжів з урахуванням регіональної специфіки.

Тетяна Єгорова-Луценко звертає увагу на те, що йдеться про зміни в мережі закладів освіти та освітніх програмах, про оновлення підходів і стандартів освіти.

– Оновлення загальної середньої освіти відбуватиметься за концепцією «Нова українська школа». З 2027 року передбачено запровадження трирічної профільної середньої освіти (10–12 класи) за двома напрямами: академічним (ліцеї, після яких вступатимуть до вишів);

професійним (коледжі, де отримуватимуть професію (дорога до вишу теж відкрита)), – пояснює президентка Української асоціації районних та обласних рад.

До 1 вересня 2024 року мають бути затверджені плани формування мережі закладів освіти.

– Важливо розуміти, що робити регіонам, які наразі перебувають у зоні активних/можливих бойових дій. Як впроваджувати реформу на цих територіях? Глибоко переконана, що маємо зважати на територіально-орієнтований підхід, – розповіла Тетяна Єгорова-Луценко.

За її словами, Українська асоціація районних та обласних рад загалом підтримує пропозиції, що пропонує реформа, а її представники налаштовані працювати за цим напрямом максимально ефективно.

«Слобідський край» раніше писав, як реалізується концепція «Доброго врядування» в Україні у воєнний час.