Як у Харківській області попри війну розвивається міжнародна співпраця

05.09.2024 11:51 Влада
Фото: Харківська обласна рада Фото: Харківська обласна рада

У Харкові пройшов форум, присвячений питанням розвитку місцевого самоврядування в регіоні та європейської інтеграції в умовах воєнного часу.

Президентка Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко повідомила, що організаторам форуму «Прозоре місцеве самоврядування та інтеграція до Європейського Союзу. Харківщина перед викликами сьогодення» був Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України.

Центральними темами Форуму самоврядування у Харкові, за словами Тетяни Єгорової-Луценко, стали євроінтеграція громад в умовах воєнного стану та співпраця з проєктами і програмами Європейського Союзу, демократизація управління на місцях, виклики для місцевого самоврядування.

Під час свого виступу керівниця обласної ради наголосила, що, незважаючи на постійні атаки агресора, Харківщина – регіон, в якому міжнародне співробітництво розвивається навіть у тих громадах, де відбуваються бойові дії.

– Що стосується Харківської обласної ради, то з початку війни підписано 24 меморандуми про співпрацю з міжнародними партнерами, – повідомила президентка УАРОР.

Водночас вона назвала невід’ємним аспектом роботи представницької влади на місцях прозорість та відкритість як ключовий принцип європейської демократії. Цій темі була приділена окрема увага.

Так, учасники форуму обговорили механізми реалізації Закону України № 3590-IX «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування».

На переконання Тетяни Єгорової-Луценко, цей Закон – важливий крок у напрямі інтеграції України до європейських стандартів у сфері місцевого самоврядування. У підготовці проєкту нормативно-правового акта брали участь експерти Української асоціації районних та обласних рад.

– Закон передбачає відкритість засідань, публікацію порядків денних і результатів на офіційних сайтах, обов’язковість публікації рішень, нормативних актів і звітів на місцевих вебпорталах. Так само сподіваємося, що буде прийнятий Законопроєкт № 4298 – про встановлення нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування та трансформацію місцевих державних адміністрацій в органи префектурного типу, – зауважила голова облради Тетяна Єгорова-Луценко.

Раніше «Слобідський край» писав, як уряд допоможе громадам з енергетикою та земельними питаннями.