Як відновлення України об’єднує світову спільноту

19.06.2024 15:21 Влада
Зображення: European Association for Local Democracy Зображення: European Association for Local Democracy

У Берліні пройшла Міжнародна конференція з питань відновлення України – Ukraine Recovery Conference, URC2024, яка зібрала понад дві тисячі учасників більш ніж з 60 країн світу.

Про це «Слобідському краю» розповіла президентка Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, яка також взяла участь у цьому дводенному міжнародному саміті.

Заради того, щоб об’єднати міжнародну підтримку в допомозі Україні в поточних потребах та на довгу перспективу в столиці Німеччини зібралися Президент України Володимир Зеленський, Канцлер Німеччини Олаф Шольц, лідери урядів, представники політичних кіл, місцевого самоврядування, бізнесу, громадянського суспільства.

– Глобальна мета – допомогти сформувати майбутнє України як незалежної та демократичної країни в Європі, – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

На конференції були розглянуті напрями відновлення, залучення міжнародного муніципального партнерства, посилення місцевого самоврядування, захист цивільного населення тощо.

Долати наслідки війни вже сьогодні

Тетяна Єгорова-Луценко також розповіла що напередодні конференції разом з головами громад та мерами міст отримала запрошення від Банківської групи KfW та Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) відвідати прийом «Разом для України – довгострокове партнерство для сталого розвитку, економічного зростання та інвестиційних можливостей».

– У рамках прийому мала важливу зустріч з ексміністром – президентом Саксонії, спеціальним посланником уряду Німеччини з питань децентралізації Георгом Мільбрадтом. Мова йшла про євроінтеграцію України, участь самоврядування у розбудові держави, зміцнення демократії в умовах війни, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

Вона нагадала, що GIZ та KfW працюють в Україні вже 30 років, а з початком повномасштабної російської агресії співпраця стала ще більш активною. У фокусі уваги довгострокові заходи, зокрема у сферах належного врядування та стійкого суспільства, клімату та міського розвитку, захист критичної інфраструктури, сприяння приватному сектору та створення інвестиційного клімату для подолання безпосередніх наслідків війни вже зараз.

«ЄС – ваш дім!»

Підбиваючи підсумки конференції з відновлення України, Тетяна Єгорова-Луценко цитує промову президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн: «Харків – це Європа, Україна – це Європа! Європейський Союз – це ваш дім. Слава Україні!»

– Увага світу прикута до нашої держави, а масштабність заходу свідчить про те, що всі цивілізовані країни об’єднали зусилля, щоб допомогти нашій державі у захисті і відновленні, – вважає Тетяна Єгорова-Луценко.

За її словами, результатів конференції багато. Вона приводить деякі з них:

Олаф Шольц анонсував у найближчі тижні та місяці постачання нових засобів ППО, а також, що ФРН разом з міжнародними європейськими партнерами зобов’язується долучитися до довготривалої відбудови України.

Урсула фон дер Ляєн зазначила, що Україна отримає 1,9 млрд євро з Ukraine Facility цього місяця, а також що ЄС має розпочати переговори про вступ України ще до кінця червня.

Німеччина зробить новий внесок до Фонду підтримки енергетики України на суму 50 млн євро. Це найбільший внесок до Фонду, в якому на сьогодні вже акумульовано понад 545 млн євро.

Міненерго уклало 12 важливих угод про співпрацю з фінансовими установами та енергетичними компаніями.

– Дійсно, для мене, як для харків’янки, дуже важливо, що під час конференції багато уваги наші міжнародні партнери приділили саме нашому місту. Мер Ігор Терехов виступив з важливою промовою, розповів про ситуацію в Харкові, спричинену російською військовою агресією, проєкти, які реалізуються, а також першочергові потреби, – розповіла Тетяна Єгорова-Луценко.

Також вона повідомила, що Світовий банк виділив грант у розмірі 47 млн євро, а Європейський банк реконструкції та розвитку – кредит у 25 млн євро для забезпечення енергостійкості міста.

– Але першочергово – Перемога. Поки країна у вогні, жодні розмови і домовленості про відновлення, партнерство, інвестиції не матимуть жодного сенсу, – наголосила голова Харківської обласної ради.

«Слобідський край» раніше писав, що українське самоврядування отримало підтримку європейських колег.