Які зміни чекають пенсіонерів Харківщини з 1 березня – коментар від обласного пенсійного фонду

23.02.2024 15:50 Влада
фото: unian.ua фото: unian.ua

Скільки становитиме максимальна та мінімальна пенсія з наступного місяця, чому відбуваються зміни, розповідає перша заступниця начальника обласного пенсійного фонду Галина Баєва.

Як розповіла «Слобідському краю» перший заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області Галина Баєва, перерахування пенсій відбудеться з урахуванням встановленого законом про держбюджет на 2024 рік прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. 

Передбачено проведення з 1 березня перерахунку пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат, які здійснюються з урахуванням встановленого законом про держбюджет на 2024 рік прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб – 2361 гривня. 

Максимальний розмір пенсії – десять прожиткових мінімумів. До 1 березня становить 20 930 гривень. При проведенні перерахунку з 1 березня – 23 610 гривень. Мінімальна пенсія зросте з 2093 до 2361 гривні. 

– З 1 березня передбачено проведення перерахунку пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат, які здійснюються з урахуванням встановленого законом про держбюджет на 2024 рік прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб – 2361 гривня. Проводиться не індексація самої пенсії, а так зване осучаснення пенсійних виплат, з урахуванням заробітної плати, з якої обчислюється пенсія. Індексуються заробітні плати тим, кому пенсія призначена до 1 січня 2021 року. Для тих, хто не підпадає під індексацію, розмір пенсії буде підвищений на 100 гривень, – зазначила Галина Баєва. 

За інформацією Галини Баєвої, станом на 1 січня 2024 року на обліку в органах Пенсійного фонду області перебуває 720,8 тисячі пенсіонерів. 678 тисяч – пенсіонери, які отримують пенсії відповідно до Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та інших, які стосуються цивільних громадян. Ще понад 42 тисячі – отримують пенсії відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». 

Раніше «Слобідський край» публікував коментар міністерки соцполітики щодо березневої індексації пенсій