Де жителі Харківщини можуть пройти базову військову підготовку

26.09.2024 15:20 Влада
Фото: Харківська обласна рада Фото: Харківська обласна рада

Сертифікати про проходження курсу в Обласному центрі підготовки населення до національного спротиву отримали вже 400 жителів Харківської області.

Як повідомила голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, комунальна установа «Обласний центр підготовки населення до національного спротиву» Харківської обласної ради була створена 23 грудня 2023 року. Курс базової загальновійськової підготовки, який тут можна пройти, розрахований на три місяці та включає 15 предметів. Передбачено 96 годин теоретичних і практичних занять, які зазвичай проходять у вихідні. Найбільше часу відведено на тактичну і вогневу підготовку слухачів, у процесі якої вони вивчають правила безпечного поводження зі зброєю та її правильного застосування. Особливу увагу також приділяють вивченню основ тактичної медицини та надання домедичної допомоги в екстремальних ситуаціях.

– Пам’ятаю, як створювався обласний центр підготовки населення до національного спротиву. Було багато дискусій щодо його необхідності та кандидатури керівника. Витримала паузу, жодних коментарів не давала. Нарешті на власні очі побачила, як все працює. Хочу поділитися результатами роботи, планами і, звісно, враженнями. Так, цей проєкт успішний. Курс базової загальновійськової підготовки пройшли 400 жителів області. Стільки ж – у черзі. 250 – у процесі навчання. Приємно вражена, що 40% слухачів – жінки. Я не закликаю дівчат брати в руки зброю і йти на війну, але елементарні навички, особливо зараз, не завадять, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко. – Окрім вогневої підготовки, у центрі навчають надавати домедичну допомогу. Сьогодні, коли ми живемо під постійними обстрілами, це важливе вміння, яке може врятувати життя вам і вашим близьким. Дай Боже, щоб воно ніколи не знадобилось.

Директор Обласного центру підготовки населення до національного спротиву Олександр Заліван вважає вогневу підготовку слухачів невіддільним компонентом навчання. Заняття відбуваються під керівництвом досвідчених інструкторів і військових. У цих питаннях обласний центр тісно співпрацює з представниками територіальної оборони, територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, добровільними формуваннями територіальних громад тощо.

– Ми розуміємо, що в цей час нашим військовим дуже важко відволікати свої сили та ресурси на підготовку цивільного населення. Однак вони з розумінням ставляться до нашої діяльності та надають необхідну допомогу, – зазначає директор комунальної установи.

Також у серпні стажування щодо основ організації підготовки населення до національного спротиву пройшли понад 200 педагогів з різних закладів освіти Харкова та області. Вони не лише отримали теоретичні знання, прослухавши курс лекцій, а й перевірили себе на практиці. У ході семінару викладачі знайомилися із сучасними зразками стрілецької зброї, засобами радіоелектронної боротьби та безпілотними літальними апаратами. Частина занять була присвячена тактичній медицині, навичкам надання першої допомоги до прибуття професійних медиків.

Мета діяльності комунальної установи «Обласний центр підготовки населення до національного спротиву»: реалізація комплексу заходів, спрямованих на підвищення обороноздатності держави, надання обороні України всеохоплюючого характеру, підготовка населення Харківської області до національного спротиву.

Адреса для листування: [email protected].

Контактний телефон Центру: (099) 683 46 62.

Раніше «Слобідський край» що у Харкові працює Центр протимінної діяльності