Децентралізація у Харківській області: актуальні завдання воєнного часу

12.09.2024 16:49 Влада
Зображення: Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України Зображення: Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України

На форумі «Децентралізація 2024» експерти обговорили питання відновлення постраждалих від бойових дій громад, їх бюджети, енергетику та європейську інтеграцію.

Про це повідомила голова Харківської обласної ради, президентка Української асоціації районних та обласних рад Тетяна Єгорова-Луценко, яка взяла участь у форумі.

За словами керівниці обласної ради, учасники форуму вели дискусії щодо законодавчих ініціатив, спрямованих на відбудову та повернення до нормального життя громад, які постраждали внаслідок збройної російської агресії. Організатором форуму стала громадська організація «ДЕСПРО» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» і у партнерстві з Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

Тетяна Єгорова-Луценко визначила пріоритетні завдання, які стоять перед владою для успішного продовження децентралізації та реформи місцевого самоврядування.

– Це розмежування повноважень як між органами державної влади та органами місцевого самоврядування, так і між різними рівнями місцевих рад. Належне фінансове забезпечення діяльності районних рад через закріплення відповідних джерел наповнення районних бюджетів, що дозволить перестати бути «прохачами» коштів з державного бюджету. Це також префектуризація місцевих державних адміністрацій та забезпечення нагляду за рішеннями місцевих рад, – заявила голова обласної ради.

Вона також зазначила, що у фокусі уваги народних депутатів зараз низка проєктів законів, які сприятимуть подальшій децентралізації в Україні. Йдеться про законопроєкти щодо розвитку співробітництва територіальних громад; щодо стимулювання участі державних органів та органів місцевого самоврядування в реалізації програм та проєктів міжнародної технічної допомоги і транскордонного співробітництва. Актуальним також залишається прийняття законопроєкту стосовно покращення умов оплати праці в органах місцевого самоврядування.

Раніше «Слобідський край» повідомляв, що урядовці та представники самоврядування обговорюють, якими будуть міжбюджетні відносини в Україні наступного року.