Допомога у відновленні та членство в ЄС: резолюція по Україні Комітету європейських регіонів

24.04.2024 15:23 Влада
Фото: cor.europa.eu Фото: cor.europa.eu

На 160-му пленарному засіданні Комітет європейських регіонів ухвалив резолюцію, де закликав ЄС бути готовим до довгострокового фінансування відновлення України та підтримав початок переговорів про її членство в Євросоюзі.

Про це медіа «Слобідський край» пише з посиланням на повідомлення у соціальних мережах президентки Української асоціації районних та обласних рад, голови Харківської обласної ради Тетяни Єгорової-Луценко.

Вона взяла участь у роботі пленарного засідання як спостерігач на запрошення президента Комітету Вашко Алвеса Кордейро. За її словами, увага регіональних європейських політиків прикута до війни в Україні. Саме тому питання російської агресії проти нашої держави було розглянуто першим на 160-му пленарному засіданні Комітету європейських регіонів.

Емоційна промова мера Маріуполя Вадима Бойченка про бомбардування міста, вбивства і катування росіянами місцевих жителів нікого не залишила байдужим. Важливо, щоб міжнародна спільнота не забувала про те, які наслідки має російська військова агресія і може мати в майбутньому не тільки для Європи, але й для всього світу, зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

Також учасники пленарного засідання Комітету європейських регіонів обговорили подальші кроки за підсумками 10-го Європейського саміту регіонів та міст. Були ухвалені висновки щодо локалізації виробництва енергії, механізму вирішення юридичних та адміністративних перешкод у транскордонному контексті тощо. Відповідно до схваленої угоди, створений міжінституційний орган ЄС з питань етики. Опрацьовані висновки «Розумне, стале та доступне житло як інструмент місцевої влади для вирішення численних проблем», «Захист демократії» та інше.

На завершення роботи 160-го пленарного засідання Комітет європейських регіонів схвалив резолюцію та закликав  Євросоюз бути готовим надати додаткове довгострокове фінансування для підтримки відновлення України після війни. Резолюція також підтримує початок переговорів про членство з Україною і Молдовою, повідомила Тетяна Єгорова-Луценко.

На засіданні також мова йшла про прийняття резолюції про оновлену політику згуртованості після 2027 року, яка нікого не залишить осторонь. Вдячна президенту Комітету пану Кордейро за конструктивну роботу. Обговорили його участь у другому щорічному Міжнародному саміті міст та регіонів, який відбудеться в Україні у травні на майданчику Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, повідомила голова Харківської обласної ради.

Окрему подяку організаторам Тетяна Єгорова-Луценко висловила за переклад роботи засідання українською мовою.

Раніше «Слобідський край» повідомляв, які питання обговорили на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України