Евакуація на Харківщині: з яких громад вивозять та яка допомога надається

22.10.2024 15:31 Влада
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

Через погіршення безпекової ситуації ухвалене рішення посилити евакуаційні заходи у населених пунктах у Кіндрашівській, Куп’янській, Курилівській,  Петропавлівській та Борівській громадах. Станом на 18 жовтня орієнтовна кількість людей, які там проживали, становила понад 21 тисячу, з них 1135 – діти.

Вивезти треба понад 10 тисяч людей

Найкритичніша ситуація наразі на лівому березі річки Оскіл, через постійні обстріли там неможливо відновлювати пошкоджені об’єкти інфраструктури. Тому обов’язкова евакуація з окремих населених пунктів Куп’янського району триває в посиленому режимі. Також унаслідок загострення безпекової ситуації з Борівського напрямку продовжується евакуація родин з дітьми.

– На Раді оборони нами було ухвалене рішення щодо обов’язкової евакуації всього цивільного населення з деяких громад Куп’янського напрямку, зокрема це місто Куп’янськ, Кіндрашівка, Курилівка, Петропавлівка та інші населені пункти. Це у зв’язку з тим, що там погіршується без пекова ситуація. Ми не можемо забезпечувати там проведення опалювального сезону, надання електроенергії, надання гуманітарної допомоги, тому що ворог обстрілює нашу критичну інфраструктуру. Відновлення там наразі неможливе, – зазначає начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

процес евакуації

Загалом з визначених населених пунктів планують вивезти близько 10 тисяч людей. У координації з Харківською обласною військовою адміністрацією працюють правоохоронці, рятувальники та понад 20 волонтерських організацій. Евакуйованих доправляють до транзитних пунктів у більш безпечні райони області.

– Ми завчасно створили резерв у місцях компактного розташування, аби забезпечити людей тимчасовим житлом на території Харківської області. Водночас працюємо в координації з «Укрзалізницею», щоб забезпечити транспортом тих, хто бажає евакуюватися в інші регіони. Окрема вдячність міжнародним партнерам за участь у процесі евакуації та підтримці евакуйованих з прифронтових населених пунктів. Звертаюся до жителів тих територій, де вже оголошена обов’язкова евакуація: збережіть своє життя та здоров’я! Ворог підступно та безупинно завдає ударів, – наголошує Олег Синєгубов.

За даними ХОВА, тільки впродовж 21 жовтня  з небезпечних територій Куп'янського та Борівського напрямків виїхали 214 жителів.

евакуйовані з Куп’янщини

Як підтримують евакуйованих

Для евакуаційних цілей волонтерськими організаціями залучено понад 50 автомобілів щодня, а також 19 спецмашин для переміщення маломобільних категорій населення та броньовані машини Національної поліції. Всіх евакуйованих доставляють до транзитного центру в Харкові. Там їм надаються необхідна гуманітарна, юридична, медична, психологічна допомога та консультації щодо подальших дій. Після перебування в центрі люди можуть бути розміщені в місцях тимчасового проживання.

– У транзитних пунктах евакуйованих забезпечують усім необхідним: грошовою підтримкою від міжнародних благодійних фондів, юридичним та соціально-психологічним супроводом, надають теплі речі, продуктові та гігієнічні набори, ліки, гаряче харчування, тобто все, що необхідно, – пояснює Олег Синєгубов.

Звернутися по допомогу може будь-хто з евакуйованих.

– Якщо люди евакуювалися власним транспортом, вони все одно можуть звернутися по допомогу до транзитного центру, – говорить голова БО «Координаційний гуманітарний центр» у Харківській області Євген Коляда.

Часто люди не хочуть їхати, бо переживають, що їх не зможуть поселити з тваринами, однак і ці питання наразі вирішуються. В обласній військовій адміністрації наголошують, що всім, хто шукає прихисток, його нададуть.

– Зараз ХОВА активно шукає додаткові місця для людей з тваринами. Ми розуміємо цю проблематику, і я впевнений, що найближчим часом це буде вирішено, – зауважує заступник голови правління БО «Координаційний гуманітарний центр» Богдан Яхно.

транзитний центр у Харкові

Куди звертатися

Евакуація з небезпечних районів здійснюється безкоштовно. Охочі виїхати можуть звертатися на безоплатну цілодобову гарячу лінію Харківської ОВА за номером 0 800 339 291.

Також про бажання евакуюватися можна повідомити на гарячу лінію Мінреінтеграції: 1548 або написати у месенджери WhatsApp/Telegram/Viber на номер (096) 078-84-33.

Колцентр ГО Helping to Leave – (093) 177 64 58.

Людей вивозять з Куп’янської, Дворічанської, Борівської, Вовчанської та інших громад Харківщини. Зокрема, евакуйовують людей з інвалідністю та тих, кому необхідний медичний догляд.

Гаряча лінія Борівської селищної ради – 063 496 54 00.