єВідновлення у Харківській області: скільки заявників отримали допомогу

24.09.2024 18:10 Влада
Зображення: Харківська ОВА Зображення: Харківська ОВА

У Харківській області сума грошової допомоги на ремонт пошкодженого житла, яку вже отримали понад 23 200 заявників, перевищила 2,2 мільярда гривень. А компенсація за знищене майно – понад 4,4 мільярда гривень.

З початку реалізації програми єВідновлення у Харківській області загалом подано 40 282 заяви для отримання грошової допомоги на ремонт житла, пошкодженого внаслідок дій російських окупантів. Найбільша кількість заяв надійшла від мешканців Ізюмського, Харківського та Чугуївського районів. Вже 23 262 заявники отримали грошову допомогу для ремонту житла. Загальна сума отриманої мешканцями області допомоги становить понад 2,2 мільярда гривень.

– У кожній громаді Харківської області пришвидшено роботу щодо збору відомостей про пошкоджене та знищене майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених російськими окупантами. На сьогодні у 54 громадах функціонують комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені об’єкти нерухомого майна. Робота триває. На сьогодні це є одним з пріоритетних напрямів для обласної військової адміністрації, – повідомив 23 вересня начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Отримали сертифікати

Разом з тим, зазначають у Харківській ОВА, у 36 територіальних громадах профільні комісії сформували 3205 сертифікатів з надання компенсації за знищене майно на більш як 4,4 мільярда гривень.

На території Харківської області з використанням житлових сертифікатів було придбано 492 об’єкти нерухомого майна – 374 квартири та 118 приватних житлових будинків. У цілому вартість придбаного житла складає понад 823 мільйони гривень. Житловими сертифікатами загалом уже скористалися більш як 700 отримувачів компенсації з регіону. Більшість з них придбали житло в Харкові, Ізюмській та Чугуївській територіальних громадах. Решта – на території Київської, Львівської, Дніпропетровської, Полтавської, Закарпатської та інших областей.

Для території активних бойових дій

Нагадаємо, що із серпня отримувати компенсації за програмою єВідновлення можуть власники зруйнованого житла, що розташоване на території активних бойових дій. Допомога надається у вигляді житлового сертифіката або виплат для будівництва.

Оновлення у програмі єВідновлення дозволяють комісіям органів місцевого самоврядування на територіях, де ведуться активні бойові дії, розглядати заяви від громадян, робити огляд і формувати акт обстеження. Але тільки за обставин, коли проведення огляду не несе загрози здоров’ю або життю членів комісії.

Якщо комісія дійде висновку, що житло не підлягає відновленню, власники зможуть придбати чи побудувати нову оселю тільки на території, де немає активних бойових дій і яка не перебуває під тимчасовою окупацією.

У разі, коли комісія визначить, що житло підлягає відновленню, вона складає відповідний акт, який буде внесений до Реєстру пошкодженого та знищеного майна. Гроші на ремонт заявник зможе отримати після того, як громаду виключають з переліку територій, де активні бойові дії продовжуються.

Спрощення у «Дії»

Також у застосунку «Дія» було спрощено процедуру подання заявок для власників майна, пошкодженого внаслідок російської агресії. Необхідні документи можна отримати швидше, а коло осіб, які можуть подавати заяви, розширено.

Зокрема, оформлюючи заяву на допомогу через застосунок «Дія», громадянин може замовити довідку про несудимість. Вона необхідна для підтвердження того, що заявник не вчиняв злочинів проти основ національної безпеки. Таку довідку громадяни мають можливість отримати безкоштовно.

Відтепер виплату за програмою «єВідновлення» можуть отримати законні представники власників пошкодженого житла. Йдеться про випадки, коли власники житла – неповнолітні або визнані недієздатними особи, яким призначений опікун.

Щоб подати заявку, слід звернутися до Центру надання адміністративних послуг. Алгоритм подання заявки такий: звернення до ЦНАПу – надання документів, що підтверджують статус законного представника – подання заявки через «Дію». Гроші надійдуть на картку «єВідновлення» представника. 

Раніше «Слобідський край» повідомляв, що у Харкові запрацював центр єВідновлення.