Франція виділить кошти на відновлення критичної інфраструктури Харківської області

25.09.2024 11:20 Влада
Фото: Харківська обласна рада Фото: Харківська обласна рада

Тристоронній діалог щодо відновлення постраждалих від російської агресії територій об’єднав представників Франції, Польщі та України.

Президентка Української асоціації районних та обласних рад (УАРОР), голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко розповіла про свою участь у масштабній міжнародній зустрічі з представниками Франції, Польщі та України. Предметом обговорення, що відбувалося в польському Жешуві, стала відбудова України, яка зазнала масштабних руйнувань внаслідок російської повномасштабної збройної агресії.

Тетяна Єгорова-Луценко зазначила, що французька сторона заявила про намір виділити 200 мільйонів євро в рамках Грантової угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Французької Республіки. Кошти, які мають надати партнери, будуть спрямовані на ремонт і відновлення об’єктів критично важливої інфраструктури, що постраждали внаслідок дій російських окупантів. Конкретно йдеться про енергетичні підприємства, комплекс водопостачання та водовідведення, житлові будинки, сферу охорони здоров’я та сільського господарства. Також кошти призначені для проведення гуманітарного розмінування українських територій та розвитку сучасних цифрових технологій.

Як зазначила президентка УАРОР, заявки на фінансування власних проєктів відновлення українські органи місцевого самоврядування можуть подавати через екосистему DREAM, що, за її словами, має гарантувати прозорість процесу.

– Переконана, що перевага має надаватися більш постраждалим регіонам. Тому закликаю територіальні громади вже зараз активізуватися і готувати якісні проєкти відновлення, – зауважила Тетяна Єгорова-Луценко.

Керівниця Харківської обласної ради в ході діалогу з французькими та польськими партнерами України звернула увагу на те, що до процесу реалізації проєктів відновлення має бути долучений український бізнес.

– Важливо, що у тристоронньому діалозі взяв участь спеціальний уповноважений Президента Франції з питань відбудови України П’єр Ельбронн. Напередодні він мав зустріч із цих же питань з віцепрем’єр-міністром з відновлення України – міністром розвитку громад та територій Олексієм Кулебою, – наголосила Тетяна Єгорова-Луценко.

На переконання очільниці УАРОР, представники українських органів місцевого самоврядування та українського бізнесу мають усвідомлювати, які можливості відкриваються для них у рамках співробітництва з міжнародними партнерами.

– Для цього на всіх рівнях влади виконана колосальна робота. І ще більше – попереду. Масштабна підтримка України наближає нашу Перемогу, – наголосила Тетяна Єгорова-Луценко.

Раніше «Слобідський край» повідомляв, що Українська асоціація районних та обласних рад долучилася до реалізації Плану дій Ради Європи для України на 2023–2026 роки «Стійкість, відновлення та відбудова України».