Громади Харківщини отримають рекомендації щодо розміру зарплат

09.09.2021 14:50 Влада
Нещодавно відбулися чергові збори Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області. На порядку денному було найпершим вирішення кадрових питань – обрання нового президента та відставка колишнього.

7 вересня на засіданні було розглянуто питання про внесення змін до структури Асоціації. Крім цього, було прийнято звернення до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради щодо покращення фінансової спроможності місцевих рад і звернення до обласної ради та обласної державної адміністрації щодо підготовки і видання презентаційної книги «Харківщина».

Робота на користь Харківщині

Нагадаємо, що зміни в керівництві Асоціації відбулися тому, що голова Харківської обласної ради Артур Товмасян написав заяву про звільнення за власним бажанням, і депутати на сесії її підтримали. Новою очільницею обласної ради стала Тетяна Єгорова-Луценко.

Оскільки традиційно Асоціацію органів місцевого самоврядування Харківської області очолює голова обласної ради, логічно, що головним кандидатом на посаду президента Асоціації була Тетяна Єгорова-Луценко.

Перед голосуванням перший віце-президент Асоціації Микола Тітов підтримав її кандидатуру.

– Завдяки своєму досвіду Тетяна Єгорова-Луценко зможе об’єднати зусилля всіх керівників місцевих рад області, незалежно від політичної приналежності, для поліпшення ситуації в ре­гіоні на краще і надання динаміки роботі Асоціації та всіх місцевих рад, – заявив спікер.

Читайте також: Тетяна Єгорова-Луценко: «Я проти шкурників та не маю замків на дверях»

Члени Асоціації одноголосно підтримали цю кандидатуру. А Тетяна Єгорова-Луценко подякувала за підтримку та окреслила плани на найближче майбутнє.

– Шановні колеги, я дуже дякую за те, що ви висловились у нетаємному голосуванні та підтримали мене. Я впевнена, що в нас далі попереду дуже плідна та ефективна співпраця, незалежно від наших політичних поглядів. Це моя принципова позиція. Я готова працювати з кожним головою громади, разом з вами ми можемо досягти результатів, і люди нам за це будуть дякувати, – зазначила новообрана президент Асоціації.

Крім цього, Єгорова-Луценко зауважила, що Асоціація органів місцевого самоврядування Харківської області має величезний потенціал. Також згадала у промові своїх колег.

– Наша Асоціація – найпотужніша в Україні. Це завдяки тому, що в ній плідно працювали й президент Україн­ської асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов, і віце-президент Асоціації Людмила Немикіна, і перший віце-президент Микола Тітов. Така робота буде продовжуватися на користь не лише нашого регіону та наших громад, а й всієї України, – наголосила Тетяна Єгорова-Луценко.

Під час засідання також було змінено структуру Асоціації. Тепер у ній передбачено посаду віце-президента та керівника центру інформаційного методичного забезпечення, яка водночас буде поєднана з посадою члена правління. На цей напрям роботи було висунуто кандидатуру Артура Товмасяна. Її підтримали одноголосно.

Оптимізували і штатний розклад. Зокрема, об’єднуються посади керуючого справами та заступника директора, віце-президента та першого віце-президента. Буде скорочено лише одну посаду, замість якої з’явиться нова вакансія.

– Прийнято рішення об’єднати посади, але люди не звільнені. Тільки одна людина звільнилася за власним бажанням, – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

Наступними на порядку денному розглянули методологічні рекомендації для громад, що допоможуть краще формувати структуру та зменшити кількість зайвих посад.

– Пов’язано це із запитаннями людей стосовно кількості заступників у голів громад та заробітних плат. Ця рекомендація допоможе ефективніше формувати структуру. Можливо, в майбутньому буде рекомендація з приводу заробітної плати в громадах, – сказала очільниця Асоціації.

Також був переглянутий розмір членських внесків в Асоціацію.

– Ми спілкувались з приводу цього і розуміємо, що є громади, для яких сума виходить дуже великою, – зауважила Тетяна Єгорова-Луценко.

На сторожі інтересів громад

Більшу частину порядку денного зайняв розгляд проєкту звернення до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо покращення фінансових спроможностей місцевих громад. Спікером була Людмила Немикіна – віце-президент Асоціації, голова постійної комісії з питань бюджету Харківської обласної ради.

Вона повідомила, що, крім профільних комітетів Верховної Ради, звернення отримають і депутати Ради, які представляють Харківщину. Їм буде запропоновано відстоювати інтереси органів місцевого самоврядування регіону в процесі формування бюджету на 2022–2024 роки.

Зазначимо, що прийнята бюджетна декларація на 2022–2024 роки вперше за роки незалежності дозволяє планувати бюджет не на один рік, а на три.

– Зараз іде активна робота з обговорювання та відстоювання позицій місцевого самоврядування на найвищому рівні, аби в процесі децентралізації наші громади були спроможними не тільки скорочувати витрати, але й збільшувати доходи, – наголосила Людмила Немикіна.

Окрему частину промови спікер приділила ситуації з податком на доходи фізичних осіб.

– Можемо констатувати такий факт, що Міністерство ре­гіонального розвитку підготувало бюджетний запит у Міністерство фінансів. Наступне питання, яке хвилює місцеве самоуправління, – це ПДФО. Як ви знаєте, він є одним з основних джерел наповнення місцевих бюджетів. Наразі ПДФО нараховується за місцем реєстрації платника податків. Через що гроші надходять у Київ та Харків, а от соціальними послугами люди користуються у своїх громадах. Усіма асоціаціями була підтримана ініціатива, аби ПДФО нараховувався саме за місцем проведення виробничої діяльності та філіалів або відокремлених підрозділів, – зауважила Людмила Немикіна.

Крім цього, вона зазначила, що були проведені робочі групи, які об’єднали існуючі законо­проєкти з цієї тематики в один, який передбачає внесення змін у Податковий кодекс. Багато питань порушувалося стосовно додаткових дотацій, які за останні роки мають тенденцію зменшуватись.

Наприкінці своєї промови спікер приділила окрему увагу проєкту звернення.

– У зверненні висуваємо пропозиції відновити норми щодо проведення грошової оцінки землі, з метою збільшення прибуткової бази бюджету, оскільки це є одним з головних джерел доходів. Вийшли з ініціативами встановити нараховування в місцеві бюджети 80 % ПДФО, але не за рахунок зменшення відрахувань в обласний бюджет, – завершила свою промову віце-президент.

Куди повинні йти податки?

У ході засідання Асоціації голови громад Харківської області ставили питання стосовно запропонованих ініціатив. Зокрема, щодо ПДФО. Бо кожна громада розраховує на цей податок, і через те виникають претензії та супе­речки стосовно місця реєстрації людини і подальшого зарахування податку за поточним місцем проживання. Голови громад висловили своє занепокоєння стосовно долі наповнення місцевих бюджетів.

Під час обговорень виникла дискусія між Мереф’янським міським головою та головою Наталинської громади. Темою полеміки стало нарахування податку на доходи громадян. Зокрема, Веніамін Сітов наполягав на тому, що люди мають сплачувати податки в ту громаду, де вони зареєстровані та проживають, оскільки там вони отримують соціальні послуги. Олена Третяк відстоювала протилежну позицію: якщо люди працюють в її громаді та займають робочі місця, значить, мають сплачувати податок за місцем працевлаштування. Але навіть після обговорень обидві сторони залишились на своїх позиціях.

Наприкінці зустрічі Тетяна Єгорова-Луценко запропонувала створити окрему робочу групу для опрацювання тих гострих питань, які виникли під час засідання. Передбачається, що найактивніші голови громад будуть у форматі дискусії обговорювати проблемні моменти і приймати відповідні рішення, які потім будуть озвучені під час наступних зборів Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області.