Харківщина долучилася до обговорення самоврядування в Україні у воєнний та повоєнний часи

10.07.2024 15:31 Влада
Фото: Харківська обласна рада Фото: Харківська обласна рада

Які корективи у питання управління територіями України внесла війна, якими будуть органи місцевого самоврядування та як провести вибори після війни. У Страсбурзі відбувся Діалог щодо демократичного врядування в Україні.

Війна та інтеграція до ЄС – два основні чинники, які зараз домінують у підході до розбудови української державності. Передусім місцевого самоврядування та управління територіями. Саме ці теми порушувалися нещодавно на високому рівні в Страсбурзі.

Про це повідомила президентка Української асоціації районних та обласних рад, голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, яка була серед спікерів заходу.

Децентралізація продовжується

Минулого тижня в Страсбурзі відбувся Діалог високого рівня III «Добре демократичне врядування в Україні: досягнення, виклики та шлях вперед у повоєнний період». Президентка УАРОР, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко зазначила, що на порядку денному був комплекс важливих питань. Зокрема, йшлося про відновлення місцевого самоврядування.

– Акцент на вдосконаленні законодавчої бази, чітких критеріях утворення військових адміністрацій населених пунктів, переході від військової до цивільної адміністрації, з урахуванням особливостей перехідного періоду та територіальних особливостей, – зауважила президентка УАРОР.

Крім того, темами для обговорення стали національна система багаторівневого врядування у воєнному та повоєнному контексті. У тому числі дискусії були присвячені перспективам подальшої децентралізації, конкретному часу досягнення поставлених цілей.

Окрема дискусія точилася навколо питання розмежування повноважень між інститутами місцевого самоврядування і органами виконавчої влади та «вертикально»: між різними рівнями управління.

Кроки на шляху до ЄС

– Дякую Раді Європи за майданчик для узгодження позицій та подальших дій з удосконалення законодавчої бази у сфері багаторівневого врядування у світлі європейських стандартів, належної практики та статусу України як країни – кандидата на вступ до ЄС. Важливо, що на цьому заході мала виступ не тільки, як президент УАРОР, але і представляла Харківщину, яка найбільше потерпає від російських атак, як голова обласної ради, – наголосила Тетяна Єгорова-Луценко.

До української делегації, яка прибула у Страсбург для участі в Діалозі, увійшли перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко, народні депутати, представники Всеукраїнських асоціацій та представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева.

За словами Тетяни Єгорової-Луценко, до пулу спікерів приєдналися заступник генерального секретаря Ради Європи Бйорн Берге, генеральна секретарка Парламентської асамблеї Ради Європи Деспіна Хатзівассіліу-Цовіліс, генеральний секретар Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Матьє Морі, директорка Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Клаудіа Лучіані, голова Департаменту промоції місцевої демократії, секретаріат Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Даніель Попеску.

– Україна лише посилила своє прагнення бути частиною європейської родини й продовжує робити рішучі кроки на шляху вступу до ЄС, – заявила президентка УАРОР.

Євроінтеграція на практиці

Тетяна Єгорова-Луценко розкрила також подробиці роботи з колегами під час проведення Діалогу, присвяченого питанням доброго демократичного врядування в Україні.

Вона повідомила, що готується оновлення Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Зокрема, до роботи у цьому напрямі долучається Українська асоціація районних та обласних рад.

– Як виглядає євроінтеграція на практиці? Розповім на прикладі двох днів роботи у Страсбурзі, де ми з європейськими колегами проводили дискусію на тему «Добре демократичне врядування в Україні». А також стосовно оновлення Концепції реформи місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні. Її затвердили ще у 2014 році – і можна сміливо сказати, що вона спрацювала, ставши базою для реформи децентралізації. Тому прийняли логічне рішення не винаходити велосипед, а просто оновити документ, ураховуючи нинішні реалії, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

За її словами, йдеться про два аспекти, які не було можливо врахувати у 2014 році, коли Концепцію реформування місцевого самоврядування схвалював Уряд: повномасштабне російське вторгнення та переговори про вступ в ЄС.

– Обговорили питання розподілу повноважень між різними рівнями органів місцевого самоврядування. Наголосила на необхідності саме субсидіарного принципу розподілу повноважень, – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

Президентка УАРОР звернула увагу на те, що питання повноважень районних рад під час Діалогу високого рівня було порушено вперше. Зокрема, європейськими колегами.

– Питання повноважень районних рад має бути вирішене на законодавчому рівні. Якщо відверто, то для УАРОР обговорення у Страсбурзі проблематики субрегіонального рівня – це перемога, – вважає Тетяна Єгорова-Луценко.

Місцеві вибори після війни

Іншою важливою темою вона назвала відновлення органів місцевого самоврядування на деокупованих територіях і там, де створені військові адміністрації.

– Яким чином ухвалюватимуться рішення про неможливість проводити вибори на певних територіях? Наприклад, нещодавно деокупованих або окупованих. Як актуалізувати Реєстр виборців? – ставить питання Тетяна Єгорова-Луценко.

Вона вказує на значну кількість внутрішньо переміщених осіб, українців, які виїхали за кордон.

– Заборонені політичні партії: на скільки років їхні колишні члени мають бути відсторонені від виборів? Лунали пропозиції від 5 до 10 років, також ішлося про створення комісії з цього питання. Має бути надійна та стабільна виборча нормативно-правова база. Домовилися, що повоєнні вибори стануть темою окремого засідання на високому рівні в рамках Ради Європи. Щодо моєї особистої думки, то я впевнена, що вибори під час воєнного стану – неможливі, а головна передумова – Перемога України і безпека громадян, – переконана президентка УАРОР.

Угода про співробітництво

Тетяна Єгорова-Луценко розповіла, що готується угода між УАРОР та Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи.

– І останнє, але не менш важливе для команди Асоціації районних та обласних рад – найближчим часом з генеральним секретарем Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Матьє Морі підпишемо угоду про співпрацю між Конгресом та УАРОР. Більше того, ще до підписання ми вже домовилися про реалізацію конкретних проєктів. Євроінтеграція – це непросто. Але це наш шлях. І ми його пройдемо, – упевнена голова облради Тетяна Єгорова-Луценко.

«Слобідський край» вже повідомляв, що Правління Української асоціації районних та обласних рад прийняло звернення до Парламенту з питань більш чіткого розмежування повноважень для обласних та районних рад.

Оперативні новини читайте в нашому Telegram