Харківщина ініціює розширення переліку громад, віднесених до території активних бойових дій

23.05.2023 15:55 Влада
Фото: Харківська обласна рада Фото: Харківська обласна рада

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко стала ініціатором проведення спільного робочого засідання-наради стосовно підготовки проєкту звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо доповнення переліку громад регіону, віднесених до території активних бойових дій.

У засіданні-нараді, що відбулося 22 травня, взяли участь народні депутати, голови постійних комісій і депутати облради, представники ХОВА, податкової служби та бізнесу Харківщини. Тетяна Єгорова-Луценко зазначила, що до обласної ради надходять численні звернення від підприємців, агровиробників та депутатів, в яких ідеться про значні труднощі у поновленні і веденні бізнесу. Особливу увагу заявники пропонують приділити вирішенню питання щодо сплати податків, зокрема земельного податку, податку на нерухоме майно тощо.

– Питання податків для громад регіону, які перебувають у зоні бойових дій, є нагальним та потребує швидкого реагування. Ми маємо напрацювати звернення до вищих органів влади задля допомоги на державному рівні бізнесу Харківщини, який унаслідок російської агресії не може в повному обсязі функціонувати та сплачувати відповідні податки. Ми повинні утримати та повернути бізнес у регіон і зробити все, щоб бізнес продовжував вести свою діяльність на території регіону, – наголосила керівниця Харківської обласної ради.

Також вона зазначила, що передусім у зверненні до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України необхідно наголосити на необхідності внесення змін до методології надання пільг та механізмів визначення територіальних громад Харківщини, на які вони поширюватимуться.

За словами голови постійної комісії з питань бюджету облради Людмили Немикіної, затверджені постанови та закони під час дії правового режиму воєнного стану унеможливлюють сплату відповідних бізнесів на території регіону з пільгами, окрім Куп’янської територіальної громади.

– Харківська область, за винятком Куп’янського району, опинилась у зоні можливих бойових дій за весь період 2022 року і по теперішній час. На сьогодні застосовування податкових пільг згідно із 69-ю статтею Податкового кодексу України на всій території області є неможливим. Нам необхідно запропонувати на законодавчому рівні стратегію щодо врегулювання цього питання між органами державної влади та надати можливості всім бізнесам на територіях Харківщини мати право на вищезазначені пільги, – пояснила Людмила Немикіна.

Народна депутатка України Вікторія Кінзбурська висловила підтримку та запевнила присутніх, що буде відпрацьовувати це питання на державному рівні. Зокрема, повідомила, що після засідання постійної комісії обласної ради з питань бюджету направила відповідні звернення до Міністерства оборони України, Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики та Міністерства економіки України.

Колежанку підтримав народний депутат України Олександр Бакумов, який також скерував відповідні звернення до Кабміну, зокрема до міністра фінансів та віцепрем’єр-міністра щодо проблем з оподаткуванням та пільгами.

– Суб’єкти господарювання Харківщини мають право в повному обсязі використовувати пільгу, яку надав законодавець, – переконаний народний депутат.

Учасники наради дійшли згоди щодо підготовки відповідного проєкту рішення Харківської обласної ради та надання його для розгляду на сесії найближчим часом із подальшим направленням до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України.

Нагадаємо, минулого тижня під час робочої поїздки до Італії голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко підписала Угоду про співробітництво з регіоном Емілія-Романья. Документ передбачає співпрацю в різних сферах, а також надання Харківщині гуманітарної допомоги для подолання наслідків надзвичайних ситуацій та іншу підтримку. 

Також ми розповідали, що до відновлення Харківщини приєднаються нові міжнародні партнери. А у Польщі побачили потенціал відновлення громад Харківської області.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.