Харківські захисники отримали ще десять «Вампірів»

09.07.2024 11:38 Влада
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

За гроші обласного бюджету придбано ще 10 безпілотних літальних апаратів українського виробництва «Вампір» за проєктом «Харківські крила». Такі БПЛА здатні переносити і скидати різні види снарядів та завдавати ударів по цілях, зокрема по танках та іншій важкій бронетехніці. Вони оснащені тепловізійними камерами, тому працювати з ними можна і вночі.

Харківська обласна військова адміністрація знову передала партію безпілотних літальних апаратів «Вампір» легендарній 92-й ОШБр.

– Ми продовжуємо програму «Харківські крила» спільно з депутатами обласної ради, з головами фракцій, із головою Харківської обласної ради. Це вже наступна партія безпілотних літальних апаратів – ще 10 «Вампірів». Перші результати в нас уже є – це десятки знищеної ворожої техніки на десятки мільйонів доларів. Це сотні знищених окупантів, а головне – це збереження життя наших воїнів. Ця програма продовжується далі. У нас ще є фінансування, є відповідні домовленості. Тому так, ще будуть наступні партії, – зазначив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Олег Синєгубов

Нагадаємо, що в кінці червня в рамках програми «Харківські крила» 92-га окрема штурмова бригада отримала першу партію з 10 «Вампірів». За тиждень цією партією було знищено 55 одиниць техніки противника на загальну суму 22,5 мільйона доларів. Також було ліквідовано велику кількість особового складу.

– Зараз спека 40 градусів, і зневоднення настає протягом 3–4 годин, особливо коли йде бій. Організм горить, адреналін палить воду, тому вода і БК – це на сьогодні дуже актуальна проблема на позиціях. Для того щоб усе це доставити, як правило, російські військові використовують своїх солдатів, які все це зносять. Вони потрапляють під артобстріли, під FPV-дрони, під ультракомпактні квадрокоптери, під скиди. Ми це все робимо за допомогою безпілотних апаратів, це сильно скорочує втрати особового складу. Та й просто БК на позицію отримати, коли воно у тебе закінчується, або воду, коли тобі дуже хочеться попити, – розповів про переваги отриманих «пташок» начальник розвідки 3-го штурмового батальйону 92-ї ОШБр ЗСУ Олександр Настенко.

Синєгубов та Настенко

Військовий наголосив, що дані БПЛА зіграли важливу роль у стримуванні росіян під час наступу на Харківщині.

– Є конкретний результат з конкретними підтвердженнями – противник не зміг успішно просунути «Харківську операцію». Ми їх зупинили. Це дуже важливий моральний аспект, який дає можливість нашим бійцям виконувати свої завдання, стримувати супротивника, не давати йому просунутися на Харківщині, не давати йому зайняти панівні висоти для того, щоб здійснювати артилерійський обстріл Харкова. Ми дуже вдячні і обласній військовій адміністрації, і депутатському корпусу за те, що вони реалізували першу в країні таку програму, і ми сподіваємося, що вона продовжуватиметься, – зазначив начальник розвідки 3-го штурмового батальйону 92-ї ОШБр.

БПЛА Вампір

Та найголовніше, що ці дрони допомогли зберегти десятки життів українським воїнам.

– Якщо просто порахувати навіть цифри: за цей час ці 10 бортів знищили 4 танки, 2 самохідні артилерійські установки, 26 гаубиць. Тобто ці знешкоджені 4 танки гарантовано вбили б 8 наших людей. А якщо 4 танки та 2 гаубиці – це мінімум 10 людей загинуло б. Це величезні збитки для нас, це складно оцінити у людських долях, у людському ресурсі. Тому колосальна робота виконана цими бортами, – додав Олександр Настенко.

У Харківській обласній військовій адміністрації працюють над тим, щоб програма «Харківські крила» стала системною.

– Це наші перші дві партії, буде ще третя – це, умовно кажучи, наш проєкт. Далі будемо долучати всі наші громади і на вже постійній основі будемо працювати, – зауважив начальник ХОВА Олег Синєгубов.  

дрони вампір

Раніше ми писали про те, що завдяки співпраці з іноземними партнерами Харківщину вдається забезпечувати потужним та дороговартісним обладнанням.

Оперативні новини читайте в нашому Telegram

Автор: Катерина Суханова