Медицина, освіта та реінтеграція: як підтримують ветеранів на Харківщині

01.10.2024 15:21 Влада
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

У Харкові відбувся форум «Харківщина. Ветерани. Єдність». У заходів взяли участь представники профільних міністерств, начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов, очільники районів і громад, ветерани та керівники громадських організацій. Учасники говорили про програми соціального захисту для військовослужбовців, працевлаштування та оформлення пенсій ветеранів.

Стратегія ветеранської політики

Зараз на Харківщині діє регіональна програма підтримки Захисників і Захисниць та членів їх сімей. Цьогоріч з обласного та місцевих бюджетів на її реалізацію виділено понад 122,36 мільйона гривень. Програмою передбачена щомісячна адресна грошова допомога дітям загиблих воїнів, грошова допомога для покриття витрат на оплату послуг ЖКГ членам сімей загиблих Захисників і Захисниць України. Крім того, фінансова допомога надається людям, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії рф проти України. Особи, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання під час захисту Батьківщини тощо, також отримають відшкодування.

– Головна мета нашого форуму – презентувати ті можливості, які є зараз. Ухвалена досить потужна обласна програма щодо підтримки ветеранів та членів їх сімей, і нам дуже важливо, щоб про ці можливості всі знали, доводили до наших військових, приймали програми в громадах для посилення соціального захисту. Разом з профільними міністерствами вдосконалюємо процес реінтеграції військовослужбовців, які були звільнені зі служби. Окремий напрямок роботи – реабілітація та протезування Захисників та Захисниць, які втратили кінцівки внаслідок бойових дій. Водночас велику роль відіграють ментальне здоров’я та працевлаштування. Наразі ця вся робота є пріоритетною, – зауважив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Зараз в Україні зареєстровано понад 1,3 мільйона ветеранів, з них майже 40 тисяч – у Харківській області.

– Ми запроваджуємо стратегію ветеранської політики для того, щоб ті заходи, які вживаються, працювали заради одного – максимального відновлення кожного Захисника і Захисниці: фізичного, ментального – і створення всіх умов для повноцінної реінтеграції та пошуку себе вже в цивільному житті, – зазначив заступник міністра у справах ветеранів України Руслан Приходько.

Медична допомога

У межах Харківської обласної програми підтримки українські Захисники і Захисниці отримують медичну допомогу. Для них передбачені реабілітація, зубопротезування та доступні ліки. В групі «протезування» сума на одного пацієнта на рік не може перевищувати 14 984 гривні, а в групі «лікування» – це майже 26 тисяч гривень за аналогічний період.

У Харківській області 13 закладів охорони здоров’я законтрактовані з НСЗУ за програмою медичних гарантій та мають пакет «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у стаціонарних умовах». Ще 24 заклади мають пакет «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям в амбулаторних умовах».

Також продовжує роботу ХОР «Обласний центр протезування». Впродовж року понад 100 українських захисників, які втратили кінцівки під час виконання бойових завдань за призначенням, пройшли реабілітацію з відновлення функцій опорно-рухового апарату. Завдяки обласним та державним програмам в обласному центрі працюють над створенням максимально ефективних курсів з реабілітації. Адже пацієнти з ампутаціями потребують індивідуального підходу з огляду на характер отриманих травм.

Крім того, українські Захисники отримують комплексну безкоштовну психологічну допомогу на базі Харківського обласного госпіталю ветеранів війни. Їм надають послуги з психоедукації, психокорекції, психодіагностики депресій, корекції поведінки, психологічної реабілітації тощо.

Повернутися до цивільного життя

На Харківщині створюється заклад «Ветеранський простір «Пліч-о-пліч». Основне його завдання – забезпечити комфортні умови переходу Захисників і Захисниць від військової служби до цивільного життя. Заклад включатиме майданчики для індивідуальної роботи, неформального спілкування, проведення тренінгів, масових заходів, дозвілля та фізкультурно-спортивних заходів.

– Підтримка українських воїнів та їх реінтеграція після звільнення з військової служби – одне з пріоритетних завдань для Харківщини. Мета створення закладу «Ветеранський простір «Пліч-о-пліч» полягає в наданні додаткових соціальних гарантій. Там надаватимуть послуги з інформаційно-консультативної підтримки, реабілітації та адаптації, психологічної, юридичної та соціальної допомоги, культурно-просвітницьких та рекреаційних заходів тощо, – пояснив начальник ХОВА.

Водночас у застосунку «Соціальні послуги Харківщини» працює розділ «Послуги для ветеранів». Там можна дізнатися інформацію щодо пільг і гарантій, освітніх послуг, адміністративних послуг за принципом «Єдиного вікна», отримати консультацію. Також у розділі доступна функція «Підтримка осіб, які були позбавлені особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України».

Відшкодування 50 % вартості навчання

Нині у вищих навчальних закладах Харківської області здобувають освіту 2114 Захисників і Захисниць України, з них за бюджетною формою навчання – 969 людей. А цьогоріч на перший курс вступили 435 осіб.

Державна цільова підтримка для здобуття професійної, професійно-технічної, фахової передвищої та вищої освіти в державних та комунальних закладах надається у вигляді повної або часткової оплати навчання коштом державного та місцевих бюджетів, соціальної стипендії. Також передбачено безоплатне забезпечення підручниками, доступ до мережі Інтернет, проживання в гуртожитку.

– Обласною програмою передбачена часткова компенсація за оплату навчання у вишах регіону Захисникам та Захисницям. Заплановано відшкодування 50 % вартості навчання. Наразі усі отримані заявки опрацьовуються, – розповів начальник Харківської обласної військової адміністрації.

Аби отримати часткову компенсацію оплати навчання за рівнем «бакалавр», Захисники та Захисниці мають подати відповідний пакет документів до 1 жовтня. А до 1 листопада приймаються заявки від військових-студентів щодо компенсацій за рівнем «магістр».

Зазначимо, що на базі двох вищих навчальних закладів Харківщини функціонують Центри ветеранського розвитку, спрямовані на комплексну підтримку. Впродовж 2023–2024 років ними було надано понад 2000 освітніх та реабілітаційних послуг, юридичних і психологічних консультацій.

Нагадаємо, на Харківщині працює гаряча лінія 1552, де можна отримати фахову підтримку та консультацію спеціалістів. Вона сприяє у наданні інформаційної, консультативної підтримки сімейним формам виховання, внутрішньо переміщеним особам, а також Захисникам та Захисницям України і членам їх родин. Фахівці служби розкажуть про базові соціальні послуги, а також нададуть професійну психологічну підтримку. Дзвінки безоплатні з усіх стаціонарних та мобільних номерів на території Харківської області. Графік роботи гарячої лінії: щодня з 9:00 до 20:00.