На Харківщині покращують умови для ВПО

20.06.2024 11:51 Влада
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

У Харківській області ремонтують місця компактного проживання для внутрішніх переселенців, нині визначено 67 місць. Закінчити ремонти планують до зими, адже через дії окупантів людям нікуди повертатися.

У регіоні тривають ремонтні роботи та посилення матеріально-технічної бази у місцях компактного проживання. Це вдалося зробити завдяки співпраці начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова та міжнародних донорів.

– Від початку чергової хвилі евакуації цивільного населення з прикордонних населених пунктів Богодухівського, Харківського, Чугуївського та Куп’янського районів зріс запит на житло в місцях компактного розташування. Аби внутрішньо переміщені особи почувалися комфортно та мали усе необхідне для повноцінного життя, ремонтуємо приміщення, замінюємо комунікації, вікна, покрівлю тощо. Ця робота триває в посиленому режимі, – зазначив Олег Синєгубов.

У місцях компактного проживання на базі одного з гуртожитків Харківського державного професійно-педагогічного фахового коледжу імені В. І. Вернадського ремонтні роботи проводяться на кількох поверхах одночасно. Коштом обласного бюджету в будівлі було відремонтовано ліфт, міжнародні партнери замінили понад 150 вікон, комунікації тощо. Водночас триває відновлення ґанку та встановлення пандуса.

– У наших місцях компактного проживання мешкають 254 внутрішньо переміщені особи. Серед них є і люди з інвалідністю, для яких був необхідний робочий ліфт. Наразі завершуємо всі перевірки і запускаємо його. Також незабаром розпочнеться будівництво найпростішого укриття. Дякуємо обласній владі та міжнародним партнерам за підтримку внутрішніх переселенців і створення для них комфортних умов для життя та реінтеграції, – сказав директор навчального закладу Олександр Сайчук.

Крім того, у гуртожитку замінено меблі та побутову техніку. За сприяння та підтримки USAID створили простір для розвитку і навчання дітей. Також психологи працюють з усіма охочими внутрішньо переміщеним особами для якомога швидшої реінтеграції.

– Після евакуації нас забезпечили усім необхідним – одягом, харчуванням, побутовими речами, гігієнічними наборами, виплатами. Про нас турбуються щодня, допомагають адаптуватися, – розповіла вимушена переселенка з прикордоння Сумщини Надія Топчеєва.

Зазначимо, що на Харківщині триває евакуація цивільного населення з населених пунктів прикордоння Харківського, Чугуївського, Богодухівського, а також Куп’янського районів. З 10 травня до більш безпечних громад області евакуювали більш ніж 11 тисяч людей.

Водночас триває примусова евакуація дітей пільгових категорій та їх опікунів з населених пунктів Золочівської громади за межі Харківської області.

– Триває так само обов’язкова евакуація з населених пунктів Золочівської громади. Надалі, можливо, будуть прийняті рішення щодо посилення евакуаційних заходів з цього напрямку і переведення її до статусу примусової, – пояснив начальник ХОВА.

Також за ініціативи Харківської обласної військової адміністрації 12 сімей з дітьми віком від 4 до 16 років будуть відпочивати в санаторії поблизу Шацьких озер у Волинській області. Туди на період до трьох місяців відправилися родини з Великобурлуцької, Куп’янської та Харківської громад.

Нагадаємо, що бажаючі евакуюватися з територій, наближених до лінії фронту, можуть цілодобово телефонувати за номерами 1552 або 0-800-33-92-91. Дзвінки безкоштовні.

Раніше ми писали, що з п’яти населених пунктів Борівської громади планують евакуювати родини з дітьми.

Автор: Катерина Суханова