На Харківщині відновлять роботу центру протезування та створять школу боротьби

10.10.2023 10:21 Влада
Джерело: Харківська обласна рада Джерело: Харківська обласна рада

Під час пленарного засідання ХІХ сесії обласної ради обговорювалося 56 питань. Серед них – відновлення роботи центру протезування та програми підтримки ВПО, а також створення спорткомплексу.

Про це повідомляє медіа  «Слобідський край».

Центр протезування знову запрацює

Депутати Харківської облради вчергове зібралися на пленарне засідання – 89 обранців. Це вже дев’яте засідання, яке проходить у режимі онлайн під час повномасштабного вторгнення.

На порядку денному було 56 питань. Одне з найважливіших – надання згоди на прийняття з державної у спільну власність громад області «Українського науково-клінічного центру протезування та реабілітації». Більшість депутатів це рішення підтримала.

– Потужна установа припинила працювати з початку цього року. Цей заклад, де пацієнтів фактично «ставили на ноги», проводили всі необхідні маніпуляції (від операції до протезування), вкрай потрібний під час війни, – зауважила голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

Позитивне рішення депутатів дозволить працювати над відновленням роботи центру, забезпеченням послугами реабілітації та протезування пацієнтів не лише Харківського регіону, але й інших областей, фактично зі всієї східної частини України, а також запустити реалізацію державних програм для безкоштовного лікування і цивільних, і військових.

Обласна рада разом з міською владою Харкова працюватимуть над створенням на базі закладу Міжрегіонального центру з реабілітації та протезування.

– Я вдячна міському голові Ігорю Терехову за те, що ми разом прийняли консолідоване рішення. Основні положення щодо повноважень Харківської міської ради стосовно здійснення спільного управління центром буде визначено в статуті підприємства, – підкреслила Тетяна Єгорова-Луценко.

Це депутатське рішення дозволить запустити реалізацію державних програм для безкоштовного лікування цивільних та військових. Для розвитку закладу і зменшення навантаження на бюджетне фінансування зможуть залучити додаткові кошти.

– Для нас дуже важливо забезпечити мешканців регіону наданням всіх необхідних послуг, особливо реабілітацією, яка сьогодні є найважливішою для наших воїнів і жителів регіону, які зазнали фізичних ушкоджень. Центр реабілітації та протезування має потужний потенціал: сучасне обладнання, колектив професійних, досвідчених лікарів. Наша мета гарантувати послуги реабілітації та протезування нашим захисникам і мешканцям регіону, поставити їх на ноги, – зазначила голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

За даними облради, з початку повномасштабної війни понад 150 мешканців Харківщини, зокрема і діти, перенесли ампутації та потребують протезування і реабілітації.

Для розвитку спорту

Також на черговій сесії депутати прийняли рішення про передачу в комунальну власність Харківської області дитячо-юнацької спортивної школи «Кіровець» ГО «Харківське обласне фізкультурно-спортивне товариство «Україна». Таким чином у регіоні хочуть зберегти тренерсько-викладацький склад ДЮСШ. За словами голови Харківської обласної ради, це рішення націлене на розвиток фізкультури і спорту в області та зміцнення спортивної інфраструктури.

– Наше завдання – дати змогу дітям займатися спортом з найкращими тренерами в сучасних умовах, зберегти та розвинути досягнення спортсменів області як у межах України, так і на міжнародних аренах, –  наголосила Тетяна Єгорова-Луценко.

Так на базі школи планують створити спорткомплекс з розвитку боротьби, а саме дзюдо, вільної, класичної, самбо та сумо. Крім того, професійна база дозволить проводити тренування та підготовку дітей до виступу на Олімпійських іграх, чемпіонатах світу та інших змаганнях.

Підтримка сімейних форм виховання та ВПО

На пленарному засіданні депутати також ухвалили рішення про запуск програми фінансової підтримки сімейних форм виховання до 2027 року та затвердили порядок використання коштів обласного бюджету на виплату адресних грошових допомог.

Так одноразову адресну грошову допомогу надаватимуть при утворенні на базі власної родини прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, сім’ї патронатного вихователя. Також фінансову підтримку отримають прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, сім’ї патронатного вихователя з нагоди 15-річчя функціонування на території Харківської області. Щомісячну допомогу надаватимуть тим, хто взяв на виховання дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, з інвалідністю підгрупи А, що потребує паліативної допомоги.

Крім того, на сесії облради депутати проголосували за комплексну програму підтримки внутрішньо переміщених осіб на Харківщині на 2023–2027 роки. Так у регіоні хочуть зменшити негативний вплив внутрішнього переміщення на людей, які все-таки прийняли рішення про переїзд з небезпечних громад. Наразі на обліку в регіоні перебувають 510,9 тисячі ВПО, з них 452,5 тисячі осіб стали переселенцями саме після повномасштабного вторгнення. За даними інформаційно-обчислювального центру Мінсоцполітики, в області зареєстровано 417,7 тисячі сімей ВПО.

Джерелами фінансування реалізації заходів Програми є кошти обласного бюджету в межах його фінансових можливостей, бюджетів територіальних громад, Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, а також інших, не заборонених чинним законодавством, джерел. Крім того, фінансова та технічна допомога, яку надають Україні міжнародні організації, а також іноземні країни.

Організаційне забезпечення виконання Програми покладається на Харківську обласну державну (військову) адміністрацію. Контроль за виконанням Програми здійснює Харківська обласна рада.

– Також під час пленарного засідання обласні депутати підтримали зміни до деяких обласних програм, погодили зміни до статутів комунальних закладів, підприємств та установ, затвердили кадрові рішення. Серед них – призначення (на час воєнного стану) керівника Харківського академічного драматичного театру. Болюче питання, адже заклад був без директора довгий час, – підбила підсумки пленарного засідання керівниця ХОР Тетяна Єгорова-Луценко.

Нагадаємо, нещодавно в Ужгороді пройшли конгресові слухання щодо підготовки вступу України в ЄС. Дорожню карту розробляли і представники Харківщини.

Раніше ми писали, що асоціація «Медична та благодійна допомога Франція-Україна» спільно з ВГО «Всеукраїнська рада реанімації та екстреної медичної допомоги» передали Харківській області партію ліків для онкохворих і стоматологічні набори. 

Також ми повідомляли, що проєкти-переможці обласних конкурсів «Разом в майбутнє» та «Ефективна медицина в громаді» отримають співфінансування з обласного бюджету.

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.