На Харківщині змінили програму соцзахисту

29.08.2024 18:38 Влада

Зміни до обласної Програми соцзахисту дозволять надавати підтримку особам, які тимчасово втратили працездатність, але не мають інвалідності.

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко повідомила, що на пленарному засіданні позачергової сесії депутати внесли зміни до комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на 2021–2025 роки.

Зміни до Програми дозволять надати додаткову підтримку маломобільним групам населення. Зокрема, тим, хто тимчасово втратив працездатність та не має групи інвалідності, втім потребує допоміжних засобів реабілітації – колісних крісл, ходунків тощо. Відповідні зміни депутати внесли до Порядку використання коштів обласного бюджету для забезпечення допоміжними засобами реабілітації зазначеної категорії людей.

Також в обласній раді повідомили, що питання прийняття змін до Програми соцзахисту було порушене громадськими організаціями осіб з інвалідністю на засіданні Ради з питань соціального захисту осіб з інвалідністю при ХОВА.

До засобів реабілітації належать:

– спеціальні засоби для самообслуговування та догляду (крісла-стільці (на колесах і без них));

– допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому (палиці, палиці з трьома або більше ніжками, милиці ліктьові, милиці пахвові, ходунки-рамки, ходунки на колесах, ходунки-стільці);

– засоби для пересування (низькоактивні крісла колісні, середньоактивні крісла колісні, багатофункціональні крісла колісні).

Для отримання засобів реабілітації особам, які тимчасово втратили працездатність та не мають встановленої групи інвалідності, необхідно звернутися до виконавчих органів за місцем реєстрації або фактичним місцем проживання із письмовою заявою, до якої додають копію паспорта громадянина України, копію довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків заявника, довідку закладу охорони здоров’я про необхідність забезпечення засобом реабілітації, копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (за наявності).

«Слобідський край» раніше повідомляв, що рішенням цієї ж позачергової сесії депутати прийняли підприємство з державної у колективну власність громад області.