Оборона та енергетика Харківщини у зоні уваги Президента

31.07.2024 09:34 Влада
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

Президент України Володимир Зеленський приїхав на позиції захисників у Вовчанську, оглянув хід відбудови Дергачів та провів нараду щодо безпекової і енергетичної ситуації в регіоні. Основна увага – захист неба над Харківщиною, відновлення об’єктів енергетичної інфраструктури та підготовка регіону до нового опалювального сезону.

Відбудова житла 

У межах робочої поїздки до Харківської області Володимир Зеленський відвідав місто Дергачі, оглянув відновлені багатоквартирні будинки та поспілкувався з мешканцями.

Начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов розповів, що минулого року в Дергачах відновили 18 будинків на 250 квартир і забезпечили людей укриттями, яких раніше не було. Зокрема, провели комунікації, реставрували фасад, облаштували місця загального користування.Також наразі в місті тривають роботи з відновлення місцевої амбулаторії. Їх планують завершити у жовтні.

– Найбільший запит від населення сьогодні – це відновлення житла. Адже люди повертаються до рідних домівок і пов’язують своє майбутнє виключно з Харківщиною. Тому маємо створити гідні умови, – зазначив начальник ХОВА.

– Важливо, що це один із хороших прикладів, як почали відновлювати нормальне життя. Я вдячний усім, хто залучений до відбудови житлових будинків, хто підтримує людей, хто зберігає робочі місця та роботу підприємств наших українських у Харківській області, в усіх наших регіонах, – підкреслив Президент України.

Олег Синєгубов розповів про проєкт підземних блоків обласної лікарні, де мають намір облаштувати й операційні. За його словами, загалом на Харківщині наразі реалізують 70 проєктів з відбудови житлового фонду й лікарень. Вони увійшли до Регіональної програми відновлення, розвитку та підтримки систем життєзабезпечення Харківської області на період дії воєнного стану в Україні. Фінансування йде за рахунок коштів Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

– На сьогодні ми реалізовуємо в області 70 проєктів будівництва. За підтримки Офісу Президента та Уряду вдається відновлювати багатоквартирні будинки, медичні заклади, укриття в закладах освіти та охорони здоров’я. Із Президентом обговорили продовження відновлення житлового фонду, – повідомив Олег Синєгубов.

Безпекова нарада

Володимир Зеленський провів нараду щодо безпекової та енергетичної ситуації в Харкові й області. Він наголосив, що очікує на чіткий план відновлення об’єктів енергетичної інфраструктури.

– Основна увага – підготовці Харкова та області до опалювального періоду. Були доповіді про оперативну ситуацію, захист об’єктів енергетичного сектора, подолання енергодефіциту й забезпечення теплом та електрикою в осінньо-зимовий період. Енергетика – одне з перших питань завжди. Розуміємо, як поступово, крок за кроком, буде заповнюватися дефіцит електрики. Урядовці мають чіткі завдання, і відповідальність персональна, – наголосив Президент України.

Голова правління ПрАТ «Укренерго» Володимир Кудрицький розповів про виконання робіт з інженерного захисту об’єктів енергетичного сектора й озвучив терміни, коли вдасться подолати енергодефіцит у регіоні.

Також Президент України акцентував увагу на тому, що необхідно якомога швидше захистити небо над Харківщиною. І додав, що очікує план з конкретними діями. Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський та командувач ОСУВ «Хортиця» Андрій Гнатов доповіли про оперативну ситуацію на території Харківської області.

Начальник ХОВА Олег Синєгубов розповів про те, як регіон готується до опалювального сезону. Він зазначив, що у Харкові вже встановлені 22 когенераційні установки та 31 модульна котельня. Загалом потреба міста становить понад 140 об’єктів вироблення енергії, що дадуть змогу забезпечити 340 МВт. Очільник ХОВА додав, що з 2,5 мільярда гривень державної субвенції, які виділили на підготовку до опалювального сезону, 500 мільйонів піде для населених пунктів області. Адже Харківщина має по максимуму відновлювати все, що зруйнували окупанти.

Зустріч із захисниками

Також під час візиту на Харківщину Володимир Зеленський відвідав передовий командний пункт Сил спеціальних операцій Збройних Сил України. Там Президент привітав бійців Сил спеціальних операцій з професійним святом, яке відзначають 29 липня, та відзначив їх державними нагородами. Він наголосив, що бійці ССО воюють на найгарячіших ділянках фронту, де успішно проводять спецоперації та виконують завдання.

– Хочу вам подякувати за ваші героїчні операції як у тилу ворога, так і під час захисту й деокупації наших територій, міст і сіл, починаючи від захисту Донецького аеропорту у 2014 році, потім Гостомель, Херсонщина й операція на Харківщині. Бережіть, будь ласка, себе. Сьогодні ви на цьому напрямку, він, напевно, один із найскладніших. Уся країна на вас розраховує, ми точно переможемо, – сказав Президент України.

Він відзначив воїнів державними нагородами, зокрема двох Героїв України, а 142-му навчально-тренувальному центру ССО присвоїв почесне найменування «імені генерал-хорунжого Всеволода Змієнка».

Нагадаємо, у Верховній Раді розглядають підвищення ефективності цивільного захисту на Харківщині та в інших регіонах.