Підготовка до зими та відкриття центрів життєстійкості: як розвивається Чугуївська громада

03.07.2024 09:50 Влада
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

У Чугуївській громаді триває підготовка до наступного опалювального сезону. Завдяки співпраці з іноземними партнерами Харківщину вдається забезпечувати потужним та дороговартісним обладнанням. Зокрема, в Чугуєві наступної зими працюватиме шість когенераційних установок, які перетворюють газ на тепло та електроенергію. З їх роботою ознайомився начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов. Також у громаді відкрили Центр життєстійкості та молодіжний центр «Кампус».

Підготовка до опалювального сезону

Нині в Чугуївській громаді змонтовані та працюють дві когенераційні установки потужністю 200 кВт, які забезпечують теплом частину жителів міста Чугуїв. Олег Синєгубов повідомив, що планують установити ще чотири таких установки. Отримання дороговартісного обладнання – результат співпраці Харківської обласної військової адміністрації з іноземними партнерами, зокрема з Чеською Республікою.

– Попри щоденні виклики воєнного стану, продовжуємо створювати умови для комфортного життя наших людей. За підтримки міжнародних партнерів спільно з органами місцевого самоуправління розвиваємо напрям енергетичної автономії, зокрема у Чугуївській громаді. Завдяки наданому сучасному обладнанню відбувається децентралізація системи опалення і виробництва електроенергії, сьогодні це має вкрай важливе значення. За цими технологіями майбутнє, тож продовжуємо працювати далі, – сказав начальник ХОВА.

У Чугуївській громаді зауважили, що минулого опалювального сезону завдяки лише одній когенераційній установці, яка перетворює газ на тепло та електроенергію, критична інфраструктура була зі світлом і опалювалася. Зокрема, це дев’ять будівель лікарні, два заклади освіти, чотири будівлі бюджетних установ та 10 багатоквартирних житлових будинків.

– Хочу подякувати Олегу Синєгубову за сприяння, в межах якого підписано меморандум про співпрацю із Чеською Республікою. Наразі до Чугуєва доставили ще 4 когенераційні системи, тривають роботи щодо їх монтажу та приведення до готовності перед майбутнім опалювальним сезоном. Завдяки сучасному обладнанню 75 % жителів Чугуївської громади будуть з теплом, – зазначила очільниця Чугуївської міської військової адміністрації Галина Мінаєва.

Чугуївська громада, установки

Центр життєстійкості

У Чугуївській громаді відкрили третій на Харківщині Центр життєстійкості. За підтримки ЮНІСЕФ здійснено проєктування та ремонт частини даху, а також будівлі Управління соціального захисту населення, на базі якого розташовано Центр. Для забезпечення його функціонування за рахунок коштів міжнародного фонду приміщення облаштували сучасними меблями та оргтехнікою.

– Продовжуємо розвивати співпрацю з нашим надійним партнером – Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ). За сприяння міжнародної благодійної організації планово розширюємо мережу Центрів життєстійкості на Харківщині. Завдяки таким осередкам маємо змогу підвищувати якість соціальних послуг у регіоні. Особливу увагу приділяємо розвитку підростаючого покоління, і проєкт створення молодіжних центрів цьому всіляко сприяє. Щиро вдячні ЮНІСЕФ за увагу до області та комплексну допомогу, – сказав начальник Харківської ОВА.

Наразі в Центрі є робочі місця для фахівців, сучасна приймальня, кімната індивідуальної роботи з отримувачами послуг, зала групової роботи, кімната денного догляду дітей. Роботу Центру забезпечують фахівці із соціальної роботи, практичний психолог, фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб, юрист, педіатр, логопед та інші спеціалісти.

– У Чугуєві ми відкрили третій Центр життєстійкості на території Харківщини. Кожен мешканець громади може знайти тут для себе потрібну соціальну послугу. Будь-яке спілкування відбувається в дуже сприятливому і дружньому середовищі. Особлива увага приділятиметься родинам з дітьми. Центр життєстійкості працює щодня в будні та запрошує до себе всіх жителів громади, – розповіла керівниця програм ЮНІСЕФ у Харківській області Людмила Паламар.

Центр життєстійкості

Створений молоддю для молоді

На початку 2023 року в межах проєкту «Створення та підтримка 6 молодіжних центрів у Харківській області» за фінансової підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) відремонтували приміщення для молодіжного центру «Кампус». А в січні цього року Центр розпочав свою роботу.

Молодіжний центр «Кампус» – це простір для зустрічей і саморозвитку, де в перший день роботи зібралося чимало молоді. Тут проводяться навчання з профорієнтації, а також різноманітні заходи, які спрямовані на підтримку ментального здоров’я в ці складні часи. Або ж можна просто провести гарно й змістовно свій вільний час у колі молодих та творчих людей.

Наразі команда «Кампусу» налічує 4 фахівців, які працюють за напрямами: неформальна освіта та особистісний розвиток; соціоемоційна підтримка молоді та розвиток соціальної свідомості; пізнання культурної та історичної спадщини громади; розширення дозвіллєвих можливостей для молоді та активний спосіб життя.

– Молодіжний центр «Кампус» став одним з 5 просторів, уже відкритих на Харківщині. Він не просто створений для молоді, він створений самою молоддю. ЮНІСЕФ тут тільки допомагав і підтримував разом з Харківською ОВА та місцевою владою. Ми дали молоді можливість творити і створювати. Вони повністю розробили дизайн і концепцію та самі вирішують, що саме тут буде відбуватися. Це простір для зустрічей і саморозвитку. Ми проводимо навчання з профорієнтації, а також багато заходів для того, щоб підтримувати ментальне здоров’я молоді в ці непрості часи, – зауважила Людмила Паламар.

Молодіжний центр

Раніше ми писали, що у трьох медзакладах Чугуєва виконали ремонт та встановили нове обладнання.

Автор: Катерина Суханова