Підземна школа у Люботині працює під час літніх канікул

06.06.2024 09:52 Влада
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

Укриття, що побудували з нуля у Люботині, використовують і під час літніх канікул для надолуження освітніх втрат у школярства. Дирекція закладу розробляє графік навчання в кілька змін.

Підземна школа в Люботині розпочала роботу в тестовому режимі. Освітній простір буде використовуватися під час літніх канікул для надолуження освітніх втрат. Дирекція закладу наразі розробляє графік навчання в кілька змін.

– Ворог продовжує чинити терор мирного населення та нищити цивільні об’єкти Харківщини. Наше першочергове завдання – вберегти життя людей, а найголовніше – дітей. Укриття найвищого класу безпеки А-4 розраховане на 400 людей. Загальна вартість – майже 73 мільйони гривень. Кошти – Фонд ліквідації наслідків збройної агресії та обласного бюджету, – повідомив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Глибина закладання безпечного середовища – від 2 до 4 метрів, залежно від рівня ґрунту. Товщина стін складає близько 400 міліметрів. Крім основної зали, в закладі є 10 технічних приміщень. У ХОВА підкреслили, що під час будівництва захисної споруди окрему увагу приділили безбар’єрному простору – забезпечили доступ для маломобільних груп населення, відповідно до норм облаштували сантехнічні вузли та підйомники.

– Приміщення повністю пристосоване для людей з інвалідністю, має підйомник та інші елементи безбар’єрного простору. Навіть під час літніх канікул будемо його використовувати для надолуження освітніх втрат. На відкритті школи вперше зустрілися школярі 5 класу. Ворожий сусід не залишає нам іншого виходу, як створювати підземні простори, аби хоч не надовго, але все ж діти могли відчути шкільне дитинство, – наголосив начальник ХОВА.

Також на території школи встановили системи електропостачання, опалення, вентиляції, водопостачання, слабострумні мережі та Wi-Fi-зв’язок. На випадок аварійного відключення електрики сховище забезпечено генератором потужністю 10 кВт.

Ще дві подібні школи планують відкрити у Красноградському та Лозівському районах.

Олег Синєгубов

Нагадаємо, що в Індустріальному районі розпочала роботу перша підземна школа Харкова. Її учнями стали 230 дітей.

Нагадаємо, що побудувати нові підземні школи планують у Новобаварському, Холодногірському та Шевченківському районах. 

Автор: Катерина Суханова