По які виплати можна звертатися до Пенсійного фонду з 1 липня

19.07.2024 14:50 Влада
Зображення: Слобідський край Зображення: Слобідський край

Відтепер Пенсійний фонд України може призначати виплати громадянам, які мають особливі заслуги перед Україною або спеціальні умови праці.

Про які саме категорії громадян йдеться, «Слобідському краю» прокоментувала начальниця Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області Галина Баєва.

Вона зазначила, що підставою стала урядова постанова «Деякі питання соціального захисту осіб, які мають особливі та особливі трудові заслуги перед Україною, ветеранів війни та осіб, що працюють в спеціальних умовах», яку Кабінет Міністрів України схвалив у грудні 2023 року.

Повноваження призначати та здійснювати виплати ще деяким категоріям осіб Пенсійний фонд України отримав 1 липня цього року. Йдеться про громадян, у кого є особливі заслуги перед Батьківщиною, або тих, хто працює у спеціальних умовах, розповіла Галина Баєва.

Нові повноваження Пенсійного фонду України з 1 липня:

одноразові грошові винагороди особам, яким надано звання Герой України за здійснення визначного геройського вчинку;

довічні державні стипендії учасникам бойових дій у період Другої світової війни 19391945 років, які зазнали переслідувань за правозахисну діяльність, та особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, яким призначено довічні державні стипендії відповідно до Указів Президента;

довічні державні стипендії громадянам України, які рятували євреїв на території України під час Голокосту в роки Другої світової війни, яким призначено довічні державні стипендії відповідно до Указу Президента;

одноразову грошову допомогу членам сімей осіб, смерть яких пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, та особам, які отримали тілесні ушкодження, побої, мордування під час участі в зазначених акціях.

До 1 липня зазначені виплати здійснювали органи соціального захисту населення, зауважила керівниця Головного управління ПФУ Харківської області.

Галина Баєва також нагадала, що з 1 січня 2023 року органи Пенсійного фонду України здійснюють грошову щомісячну виплату деяким категоріям громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною і брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, або членам їхніх сімей.

Вона додала, що водночас Пенсійний фонд призначає та виплачує одноразову грошову допомогу за шкоду, завдану життю та здоров’ю працівників об’єктів критичної інфраструктури внаслідок російської військової агресії проти України, як передбачає відповідний закон.

Раніше «Слобідський край» повідомляв, що звільнені з полону жителі Харківщини отримають матеріальну підтримку.

Оперативні новини читайте в нашому Telegram