За отримання паспорта рф на окупованих територіях відповідальності не буде — Мін'юст

30.09.2024 16:16 Влада
Фото: ілюстративне/ Слобідський край Фото: ілюстративне/ Слобідський край

Українці, які примусово отримали російські паспорти на тимчасово окупованих територіях, не будуть нести відповідальності за ці дії.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на Міністерство юстиції України.

Мінюст роз'яснило ситуацію, зазначивши, що ці документи не мають жодної юридичної сили та визнаються лише на окупованих територіях. Примусове отримання паспортів є одним із численних доказів порушення прав громадян.

Ситуації, коли люди позбавлені можливості вибору, є типовою практикою російської окупаційної влади. Це здійснюється задля впливу на поведінку особи, щоб вона діяла не за власним бажанням, а під тиском обставин через страх репресій або протиправних обмежень. Примусова паспортизація — один із прикладів таких дій.

- Особи, які вчинили суспільно небезпечні дії з метою уникнення жорстокого поводження, не підлягатимуть відповідальності. Згідно зі статтею 40 Кримінального кодексу України, за наявності доказів застосування психічного примусу, їм гарантується повний правовий захист у судовому порядку», - йдеться у повідомленні.

Насильницька паспортизація є незаконною і не визнається ані в Україні, ані у світі, оскільки суперечить принципам міжнародного права та порушує Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час війни.

Відповідальність за дії, вчинені під примусом або внаслідок страху за власне життя, не може бути порівнянною з відповідальністю тих, хто свідомо підтримує ворога.

Раніше ми повідомляли, що Уряд схвалив  проєкт Державного бюджету на 2025 рік. В ньому визначено суму, яка буде спрямована до ПФУ на виплату пенсій.