Районні та обласні ради просять чітко визначити їх повноваження

05.07.2024 18:21 Влада
Фото: УАРОР Фото: УАРОР

На розширеному засіданні Правління Української асоціації районних та обласних рад обговорювався стан галузі освіти в регіонах, а також було прийнято звернення до Парламенту з питань більш чіткого розмежування повноважень для обласних та районних рад.

Про це медіа «Слобідський край» розповіла президентка Асоціації, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

Вона розповіла, що заступник міністра освіти та науки України Андрій Сташків виступив з презентацією реформи профільної середньої освіти і повідомила, що з 2025 року передбачається пілотування, а з 2027 року – запровадження трирічної профільної середньої освіти (10–12 класи) за концепцією «Нова українська школа». Передбачено два напрями: 

– академічний з поглибленим вивченням предметів і підготовкою до здобуття вищої освіти;

– професійний, орієнтований на ринок праці, з порівняно швидким процесом здобуття професії.

– Важливо, що до 1 вересня обласні ради мають прийняти рішення щодо утворення спроможних освітніх мереж. Стосовно цього питання мали жваву дискусію, – наголосила Тетяна Єгорова-Луценко.

Також учасники засідання Правління вирішили звернутися до Верховної Ради України з пропозиціями щодо врегулювання у національному правовому просторі деяких питань діяльності обласних та районних рад. Зокрема, розмежування повноважень місцевих рад в умовах воєнного стану.

Щодо субрегіонального рівня, то йдеться про необхідність чіткого визначення повноважень районних рад, у тому числі під час воєнного стану. Також пропонують зміни до Бюджетного кодексу, щоб забезпечити можливість оплати праці не лише посадовим особам місцевого самоврядування, а й робітникам, зайнятим обслуговуванням місцевого самоврядування та їх виконавчих органів.

На регіональному рівні Правління Асоціації звертає увагу законотворців на необхідність чіткого розподілення повноважень між обласними радами та обласними військовими адміністраціями в умовах воєнного стану.

– Вважаємо, що ці зміни дозволять урегулювати недоліки в роботі органів місцевого самоврядування, – зауважила Тетяна Єгорова-Луценко.

Раніше «Слобідський край» писав, як Реєстр збитків від російської агресії має працювати на Харківщині та інших регіонах.

Оперативні новини читайте в нашому Telegram