Що буде з бюджетами прифронтових громад Харківської області у наступному році

11.09.2024 10:13 Влада
Зображення: Слобідський край Зображення: Слобідський край

Урядовці та представники органів самоврядування України обговорюють, як у наступному бюджетному році забезпечити спроможність територіальних громад та діяльність районних рад.

Як розповіла голова Харківської обласної ради, президентка Української асоціації районних та обласних рад Тетяна Єгорова-Луценко, у форматі онлайн відбулися перші консультації, присвячені обговоренню проєкту Закону «Про Державний бюджет України на 2025 рік». В обговоренні взяли участь представники національних асоціацій органів самоврядування, посадовці Міністерства фінансів України та фінансових департаментів обласних військових адміністрацій.

Тетяна Єгорова-Луценко зазначила, що Українська асоціація районних та обласних рад надала власні пропозиції, які вони вважають ключовими та найбільш важливими. Так, за її словами, УАРОР дотримується тієї позиції, що податок на доходи фізичних осіб має залишатися у громадах на рівні 64 %.

– Це одна з головних умов фінансової спроможності, а для деяких громад – питання виживання мешканців. Нагадаю, після розгляду Бюджетної декларації на 2025–2027 роки того ж висновку дійшов парламентський Комітет з питань бюджету і рекомендував Уряду залишити у громадах саме 64 % надходжень від податку на доходи фізичних осіб, – прокоментувала Тетяна Єгорова-Луценко.

Також в Асоціації переконані, що військовий ПДФО мають адмініструвати на центральному державному рівні до кінця оголошеного воєнного стану.

Крім того, разом із колегами з районних та обласних рад Тетяна Єгорова-Луценко ставить питання про необхідність забезпечити стабільне функціонування комунальних підприємств з тепло- та водопостачання, водовідведення, що перебувають у спільній власності громад області.

– Передбачити на 2025 рік зарахування до загального фонду обласних бюджетів додатково 4 % податку на доходи фізичних осіб, що сплачується згідно з Податковим кодексом на відповідній території, та включити цю норму до проєкту Закону, – зазначила керівниця обласної ради.

Також, за її словами, одним з найбільш важливих аспектів є забезпечення принаймні мінімальних потреб районних рад у фінансуванні.

– Передбачити видатки на субвенцію з державного місцевим бюджетам на забезпечення окремих видатків районних рад. Близько 3 млн грн на одну райраду. Із розрахунку 6 посадових осіб. Це приведе у відповідність до мінімальних потреб фінансування райрад на 2025 рік, – розповіла Тетяна Єгорова-Луценко.

Вона також наголосила на необхідності врахування озвучених пропозицій у подальшій роботі над проєктом Закону України «Про Державний бюджет України на 2025 рік».

Раніше «Слобідський край» розповідав, що у Харківській області роблять, щоб стабілізувати надходження до місцевих бюджетів.