Що у Харківській області роблять на підтримку бізнесу

10.09.2024 19:20 Влада
Фото: Харківська обласна рада Фото: Харківська обласна рада

Як на прифронтових територіях підтримати підприємців, зберегти робочі місця та стабілізувати бюджетні надходження? Відповіді шукали у Харкові представники регіональної влади, бізнесмени та освітяни.

Президентка Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко повідомила, що взяла участь у зустрічі з представниками регіонального бізнесу, ректорами вищих навчальних закладів Харкова, представниками обласного центру зайнятості та обласної влади.

За її словами, обговорення було присвячене тому, як підтримати бізнес у Харківській області в умовах воєнного стану.

– Рішення релокувати бізнес з регіону через війну прийняла низка підприємців. На жаль. Ті, хто залишилися, – герої. Попри загрози бізнес тримає удар, не лише виживає, але й розвивається, зберігає робочі місця, платить податки та допомагає військовим, – зауважує Тетяна Єгорова-Луценко.

На переконання керівниці обласної ради, щоб допомогти бізнесу продовжити працювати у прифронтових регіонах, є низка важливих моментів.

Вона вважає за необхідне запровадити диференційований підхід до оподаткування – залежно від території. Зокрема, в регіонах, які найбільше потерпають від російської військової агресії.

– Практика введення податкових пільг на певних територіях має носити не хаотичний і ситуативний, а більш систематичний характер, для того, щоб підприємці мали змогу хоч якось (зараз це взагалі важко) розпланувати свою діяльність. Більш спроможні громади мають допомагати менш спроможним. Така практика вже існує. Як приклад, Пісочинська громада надасть фінансову підтримку Роганській, – говорить голова обласної ради.

Вона також виступає за зниження орендної ставки у зв’язку зі ступенем руйнувань об’єктів.

– Харківська обласна рада вже розробила відповідне положення, оскільки в нас низка комунальних установ, підприємств і закладів. Те ж саме можуть робити і в громадах, – заявляє Тетяна Єгорова-Луценко.

Крім того, вона пропонує органам влади, як на рівні області, так і у територіальних громадах, розробити та прийняти програми підтримки бізнесу.

– Завдання влади – створити максимально комфортні умови, щоб підприємства і надалі залишались у регіоні, – наголошує Тетяна Єгорова-Луценко.

«Слобідський край» раніше розповідав, як у Харківській області попри війну розвивається міжнародна співпраця.