Що змінюється у діяльності самоврядування в умовах війни

08.05.2024 12:50 Влада
Фото: УАРОР Фото: УАРОР

Готуються зміни до законодавства, які унормують роботу місцевих рад у форматі онлайн.

Про це медіа «Слобідський край» розповіла президентка Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

Вона повідомила, що взяла участь в онлайн-засіданні Урядового комітету з питань економічної, фінансової і правової політики, паливно-енергетичного комплексу, стратегічних галузей промисловості та правоохоронної діяльності. Робочу нараду провела Перший віце-прем’єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко.

Серед питань, які обговорили учасники зустрічі, було внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268, якою передбачено впорядкувати розміри окладів посадових осіб органів місцевого самоврядування.

Тетяна Єгорова-Луценко зазначила, що УАРОР зробила власні пропозиції стосовно врегулювання питання щодо виділення субвенцій відповідним місцевим бюджетам з державного бюджету.

– Також озвучила позицію Асоціації щодо законопроєкту «Про внесення змін до деяких законів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з підтримки сектору безпеки і оборони України» (№ 9559-д) під час засідання підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

Президентка Асоціації також розповіла, що підкомітет підтримав норму стосовно роботи місцевих рад в умовах воєнного стану, яку вона запропонувала.

– Наголосила на тому, що має бути чітко прописана норма щодо проведення онлайн-засідань сесій та комісій. Підкомітет підтримав. Також була озвучена пропозиція щодо переліку питань, які можуть розглядатися на онлайн-засіданні, зокрема пропонується вилучити земельні та ті, що стосуються природних ресурсів. Дискусія щодо остаточної редакції триває, – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

Раніше «Слобідський край писав, що у Харківській обласній раді вважають за необхідне для продовження децентралізації.