У ХОВА розповіли, як відбуватиметься навчання на Харківщині

13.08.2024 11:57 Влада
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

На Харківщині відбулося засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України під головуванням начальника ХОВА Олега Синєгубова. У заході взяли участь представники органів місцевого самоврядування, голови громад, районних військових адміністрацій, державних підприємств і керівники структурних підрозділів. Ключові теми – підготовка закладів освіти до нового навчального року та розширення мережі захисних споруд. Обговорили також стан доріг та мостів.

Яким буде навчання

Щоб діти Харківської області могли здобувати якісну освіту, робиться все необхідне для підготовки шкіл до нового навчального року. За словами начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, відновлення офлайн-навчання у школах та ліцеях, розташованих на прикордонних територіях, зокрема на Харківщині, здійснюватиметься виключно в тих закладах, де є захисні споруди, що повністю відповідають чинним будівельним нормам.

– Це є вимушеним, але необхідним заходом для забезпечення безпеки учнів, студентів та педагогічних працівників. Тому пріоритетним для нас завданням є подальше розширення мережі захисних споруд у навчальних закладах області, – наголосив начальник ХОВА.

Олег Синєгубов зазначив, що принциповим є, щоб діти з небезпечних громад могли продовжити дистанційне навчання.

– Для нас є неприйнятною ідея скасування дистанційної форми навчання, коли діти не зможуть займатися онлайн у своїх школах, де вони фактично проходили навчання. Це школи, зокрема, Куп’янського району, Ізюмського району та інші наші навчальні заклади. Тому ми зверталися на всіх рівнях, порушували це питання і перед Урядом, і перед Президентом, і перед Офісом Президента, – зауважив Синєгубов.

У 2024 році з державного бюджету місцевим бюджетам було виділено 500 мільйонів гривень на облаштування безпечних умов у 6 закладах, що надають загальну середню освіту на Харківщині. Це Коротичанський ліцей, Чемужівський ліцей, Близнюківський ліцей, два ліцеї Лозівської громади й один ліцей Кегичівської громади. Крім того, ведеться робота з міжнародними організаціями в напрямі збільшення кількості захисних споруд у закладах освіти.

– Маємо надію, що безпекова ситуація дозволить нам з 1 вересня 2024 року відновити змішаний або офлайн-формат навчання у двох районах Харківської області. Планується відкриття 3 дошкільних та 12 закладів загальної середньої освіти у Красноградському районі, а також 22 дошкільних та 18 закладів загальної середньої освіти в Лозівському районі. Це дозволить повернутися до навчання 16 000 дітям. У наших планах – відновити очне навчання в 43 закладах. Проте, враховуючи необхідність підготовки кожного закладу, точні терміни їх відкриття будуть варіюватися, – підкреслив начальник ХОВА.

Розширення мережі захисних споруд

Загалом на території Харківської області – 1598 навчальних закладів. Унаслідок військової агресії рф 678 зазнали пошкоджень, а 82 були зруйновані. Фонд захисних споруд у закладах освіти Харківщини складає 442 одиниці, з яких 134 – протирадіаційні укриття та 308 – найпростіші, що становить 28 % від загальної кількості закладів освіти області.

– Ми дуже сподіваємося, що найближчим часом безпекова ситуація дозволить перейти до змішаного або очного формату навчання. Водночас, розуміючи виклики сьогодення, ми чітко визначили пріоритетні напрями роботи: розширення мережі захисних споруд, організація підвезення учнів та забезпечення якісного харчування, – зазначив Олег Синєгубов.

Він додав, що у селищі Коротич Харківського району завершується будівництво укриття для закладу освіти. Захисна споруда буде здатна вмістити до півтисячі людей, що повністю забезпечує потреби навчального закладу. Вона матиме кілька приміщень, санітарні кімнати та автономні джерела живлення. Згідно з проєктною документацією, споруда може витримати пряме влучання ракети системи С-300. В експлуатацію укриття введуть уже цього року.

За пропозицією Конгресумісцевих та регіональних влад при Президентові України буде підготовлено звернення на Міністерство освіти і науки. Його метою є отримання роз’яснень щодо механізмів та термінів виконання домовленостей, досягнутих під час робочої поїздки Прем’єр-міністра України до Харківської області стосовно фінансування заходів з облаштування укриттів в освітніх закладах міста Харкова.

Відновлення доріг та мостів

Також під час Конгресу порушувалося питання стану доріг. Загальна протяжність автомобільних доріг місцевого значення в Харківській області складає 7334 кілометри. Внаслідок дій російських окупантів повністю зруйновано 1640 км доріг, пошкоджено 2420 км. Також повністю зруйновано 29 мостів.

– Питання відновлення доріг місцевого та державного значення на території області надважливе, адже мова йде про забезпечення логістичних маршрутів, які дають змогу евакуйовувати цивільне населення з прифронтових і прикордонних населених пунктів, перевозити гуманітарні вантажі, а також оперативно евакуйовувати поранених людей. Працюємо над збільшенням фінансування на цей напрям, – зазначив начальник ХОВА.

Завдяки плідній співпраці обласної військової адміністрації з Кабінетом Міністрів у 2023 році для відновлення доріг місцевого значення та мостових споруд з резервного фонду було виділено більш ніж пів мільярда гривень. Цим коштом удалося відновити покриття на основних логістичних маршрутах, звести 24 мостові переправи тощо. Але на 5 мостах розпочати відновлювальні роботи неможливо через наближеність до лінії зіткнення.

Відновлювальні роботи продовжуються і на дорогах державного значення. Забезпечено проїзд на 15 логістичних маршрутах загальною протяжністю 1054 км при загальній протяжності маршрутів 1821,6 км. Від початку повномасштабного вторгнення дорожніми організаціями було ліквідовано понад 540 тисяч квадратних метрів ямковості на мережі автомобільних доріг державного значення протяжністю 2329,9 км.

Раніше ми писали про те, скільки територій Харківської області вже очищено від мін та що прискорить процес.