Українським вчителям за кордоном зараховуватимуть стаж для надбавок за вислугу років

03.09.2024 17:01 Влада

Українські педагоги, які вимушено працювали за кордоном після 24 лютого 2022 року, зможуть зарахувати цей період до стажу для виплати надбавки за вислугу років.

Про це пише «Слобідський край» з посиланням на Мінреінтеграції.

Уряд ухвалив зміни до постанови від 31 січня 2001 року № 78, що стосуються українських педагогів та науковців, які працюють за межами України. Нововведення дозволяє враховувати період роботи за кордоном для нарахування надбавки за вислугу років. Зміни стосуються періоду з 24 лютого 2022 року до завершення або скасування воєнного стану, а також протягом одного року після цього.

Розробка проєкту виникла через масовий виїзд українців після початку повномасштабного вторгнення. Серед них багато педагогів, які продовжують свою діяльність за кордоном, відкриваючи школи та допомагаючи українським дітям зберігати зв’язок з Батьківщиною.

До цього часу стаж роботи за кордоном для виплати надбавки за вислугу років зараховувався тільки в разі наявності міжнародних угод. Проте, у багатьох країнах такі угоди відсутні, що ускладнювало повернення цих працівників в українські заклади освіти з повним стажем.

З метою захисту прав педагогів була ухвалена відповідна постанова. Відтепер їхній стаж буде зараховуватися для виплат надбавки за вислугу років незалежно від наявності міжнародних угод.

Раніше «Слобідський край» писав, що співробітництво громад в Україні підтримуватимуть районні ради.