Урядовці збиралися на Харківщині: що вирішили

17.07.2024 09:51 Влада
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

Минулого тижня Харківщину з робочим візитом відвідав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Зокрема, він побував у селищі Старий Салтів Чугуї­вського району, де разом з начальником ХОВА Олегом Синєгубовим проінспектував процес відновлення житлових будинків, амбулаторії і ліцею та поспілкувався з місцевими жителями.

Очільник Харківської ОВА наголосив, що відбудова житлової сфери області та об’єктів соціальної інфраструктури – це один з основних пріоритетів роботи. 

Наразі у Старому Салтові реалізується 17 проєктів відновлення. Загальний обсяг фінансування складає 587,6 мільйона гривень. З них майже 296 мільйонів – це відновлення багатоквартирних житлових будинків, понад 205 мільйонів – ліцею та 86,6 мільйона – відновлення будівлі амбулаторії.

– Старий Салтів потерпає від російських атак. Попри це, життя в селищі триває. Наразі тут іде відновлення житлових будинків, амбулаторії та будівлі ліцею. Реконструкція відбувається за принципом «краще, ніж було»: утеплюється фасад, відбувається заміна інженерних мереж, ураховуються норми безбар’єрності. Лише цього року на ліквідацію наслідків російської агресії в Харківській області Уряд виділив 1,7 мільярда гривень, – зазначив Денис Шмигаль.

Для відбудови та відновлення об’єктів у 2024 році передбачено 367,5 мільйона гривень, з них 307,7 мільйона – кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, понад 58 мільйо­нів – кошти обласного бюджету, 1,77 мільйона – кошти бюджету Старосалтівської громади. Станом на сьогодні понад 123,3 мільйона гривень було використано.

Завершено 9 проєктів

У Старосалтівській громаді триває відновлення багатоквартирних житлових будинків та об’єктів соціальної інфраструктури.

– Ми продовжуємо відновлювати населені пункти, які постраждали внаслідок збройної агресії рф. Зокрема, відбудовуємо багатоквартирні житлові будинки у селищі Старий Салтів. На сьогодні вже маємо низку завершених проєктів з відновлення. Створення умов для повернення жителів громад до власних осель є одним із ключових питань у роботі обласної військової адміністрації. Про­довжуємо працювати далі, – поділився Олег Синєгубов.

Нині в Старому Салтові завершено 9 проєктів з відновлення багатоквартирних житлових будинків на вулицях Східній, Садовій, Перемоги, Культури та Некрасова. Роботи з відбудови інших багатоквартирних будинків тривають у межах перехідних проєктів на 2024 рік і будуть завершені згідно з планом.

Також зараз відновлюється будівля Старосалтівського ліцею, де на сьогодні виконується улаштування інженерних мереж водопостачання. В межах проєкту на об’єкті планується виконати повний комплекс аварійно-відновлювальних робіт. На сьогодні ступінь готовності проєкту складає 63 %, завершити всі роботи планують до листопада 2024 року.

На території амбулаторії загальної практики – сімейної медицини проводяться внут­рішні оздоблювальні роботи приміщень, влаштування пандусів на вхідних групах та підйомної вертикальної платформи для МГН, опорядження фасаду, влаштування покрівлі, утеплення горішнього перекриття, влаштування внутрішніх інженерних мереж електропостачання, теплопостачання, водопостачання та водовідведення, системи вентиляції та кондиціювання тощо. Наразі відновлювальні роботи на об’єкті завершені на 61 %, завершити їх планують до кінця поточного року.

Мільярди на відновлення теплопостачання

Також Прем’єр-міністр ознайомився з роботою енергооб’єкта у Харкові, на території якого встановили чотири когенераційні газопоршневі установки потужністю 6 мегаватів.

– Це дозволить постачати тепло мешканцям міста у разі відсутності електроенергії. Для підготовки до опалювального сезону Харківській області ми в червні виділили додаткові 2,5 мільярда гривень, – зазначив Шмигаль.

– Наразі тривають перемовини щодо встановлення додаткових газотурбінних установок. Кабінет Міністрів України продовжує підтримувати Харківщину, – уточнив начальник ХОВА.

За результатами виїзного засідання Уряду в Харківській області, регіону виділили ще 1,9 мільярда гривень на відновлення теплопостачання міста Харкова. Це кошти в межах гранту від Світового банку.

Також Прем’єр зауважив, що на Харківщині триває робота над посиленням захисту енергетичних об’єктів та відновленням роботи ТЕЦ.

Окрім цього, під час виїзного засідання урядовці ухвалили рішення про спрямування додаткових 6,8 мільярда гривень на реалізацію програми «єВідновлення». З цих коштів 2,4 мільярда спрямують на ремонти житла українців. А 4,4 мільярди направлять на фінансування житлових сертифікатів.

Завдяки програмі «єВідновлення» 20 тисяч родин Харківської області відновили своє житло.

Раніше ми писали про те, що завдяки співпраці з іноземними партнерами Харківщину вдається забезпечувати потужним та дороговартісним обладнанням.