В Україні новий міністр оборони: що відомо про Рустема Умєрова

06.09.2023 14:51 Влада
Фото: АрміяInform Фото: АрміяInform

Верховна Рада України 6 вересня підтримала кандидатуру Рустема Умєрова на посаду міністра оборони України.

Про це «Слобідський край» пише з посиланням на Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

«Очолити оборонне відомство під час повномасштабної війни з росією — велика відповідальність. Очікуємо, що новий міністр оперативно увійде в роботу та продовжить розпочаті реформи оборонного сектора», — зазначив Денис Шмигаль.

Кандидатуру Рустема Умєрова на посаду міністра оборони запропонував Президент України Володимир Зеленський.

«Міністерство потребує нових підходів та інших форматів взаємодії як з військовими, так і з суспільством загалом. Зараз очолити Міністерство має Рустем Умєров. Верховна Рада України добре знає цю людину, і пан Умєров не потребує додаткових представлень», — заявив Володимир Зеленський.

За інформацією «Радіо Свобода», 41-річний Рустам Умєров із родини депортованих сталінським режимом кримчан. Його називають «вдалим перемовником», першим в історії України кримським татарином та мусульманином, який очолив міністерство оборони України.

Умєров вільно володіє турецькою мовою, і це, зокрема, допомогло Україні вирішити кілька важливих питань під час переговорів з президентом Туреччини Ердоганом.

У 2006-му Умєров став радником Мустафи Джемілєва — першого голови Меджлісу кримськотатарського народу. Консультував Джемілєва з економічних, безпекових та політичних питань. З 2007 року Умєров — делегат Курултаю, повідомляє «Суспільне». 

З 2014-го Умєров займався поверненням українських політв‘язнів з рф. Так, у 2017 році за його участю звільнили двох політв‘язнів — Ахтема Чийгоза та Ільму Умерова. Тоді вони з росії літаком дістались Анкари, а далі до України. За таким самим маршрутом та за допомогою в тому числі й Умєрова 21 вересня 2022-го в Україну повернули полонених «Азовсталі».

У 2019-му Умєров став депутатом від партії «Голос». У парламенті ініціював кілька законопроєктів, пов’язаних з правами людини. Зокрема брав участь у створенні документа про соціальний захист політв'язнів та їхніх сімей. У 2020 році Умєров розпочав парламентські слухання щодо деокупації та реінтеграції Криму.

У вересні 2022 року Умєров став головою Фонду держмайна. Цю посаду він обіймав близько року. 

Нагадаємо, Верховна Рада України 4 вересня звільнила Олексія Резнікова з посади міністра оборони України.